Бясът е ужасяващо заболяване с почти 0% оцеляване. Ако е

...
Бясът е ужасяващо заболяване с почти 0% оцеляване. Ако е
Коментари Харесай

Единственото лечение за бяс изисква лекарите почти да ви убият

Бясът е ужасяващо заболяване с съвсем 0% оцеляване. Ако е ухапан от животно, което е притежател на вируса, човек има единствено 24 часа (или 48 часа, в случай че е ваксиниран), с цел да стигне до болница, с цел да го спре да стигне до нервната му система, където инфекцията се задържа и стартира да предизвиква признаци. Ако този миг не бъде предотвратен, следва единствено и само гибел.

Инкубацията може да отнеме седмици или даже месеци, започвайки като грипоподобно заболяване с главоболие, уязвимост и тресчица, които постоянно не престават дни. Не след дълго признаците прогресират до неврологични проблеми, които кулминират с неспокойствие, тревога и церебрална дисфункция. Пациентите могат да развият и боязън от вода, защото вирусът не разрешава на гостоприемника да пие, и могат да изпитат халюцинации и делириум. Това може да продължи от 2 до 10 дни и съвсем постоянно е съдбовно – регистрирани са по-малко от 20 случая на хора, оживели клиничните признаци, като детайлностите за множеството са нищожни.

Как са оживели тези хора? За някои е нужен така наречен Протокол от Милуоки – последна процедура, която включва предизвикването на съвсем цялостна мозъчна гибел. Нейната успеваемост е бурно обсъждана и множеството лекари не я предлагат, само че в действителност е помогнала на някои хора да победят тази страховита болест.

Разработен от доктор Родни Уилоуби-младши, протоколът на Милуоки е незабавно изпитание за битка с бяса. Наречен на името на град Милуоки, където е прибавен за първи път сполучливо през 2004 година, протоколът разчита на личната дарба на тялото да се бори с вируса – само че единствено когато му бъде обещано задоволително време.

Бясът се движи през нервите в централната нервна система и в мозъка, където се възпроизвежда и предизвиква неврологични признаци, разчитайки на дисфункция на един невротрансмитер, с цел да продължи виталния си цикъл. Уилоуби-младши и негови сътрудници споделят, че в случай че мозъчната интензивност може да бъде понижена до най-малко, вирусът може да бъде занимателен задоволително, с цел да се поддържа тялото живо и по този начин имунната система да получи скъпо време да се пребори с него.

Протоколът е пробван за първи път върху 15-годишно момиче: лекарите употребяват медикаменти, с цел да провокират кома, намалявайки доста нервната интензивност, дружно с което й дават коктейл от антивирусни медикаменти. Това е очевидно сложна процедура… само че след 76 дни момичето е изписано от болничното заведение. Последвалите прегледи демонстрират, че е развила говорен недостатък и има известни компликации при вървене, само че все пак тя приключва лицей и ражда близнаци през 2016 година

Оттогава основателите на протокола Милуоки настояват, че са избавили 18 души към 2018 година (2 в Съединени американски щати, а останалите в Перу), макар че статистиката от този момент е мъглява и специалистите слагат под въпрос тези цифри заради неприятната им документи.

Трябва да се означи, че процедурата има извънредно висок % на крах, като скорошно проучване демонстрира, че единствено един пациент от 12, лекувани с индуцирана кома, е оживял. Дългата индуцирана кома при бяс е скъпа, интензивна за лекуване и етично съмнителна, само че с толкоз ниски равнища на оцеляване без лекуване, тя може да съставлява единствената опция за някои хора. Но в действителност ли работи? Докторите в действителност към момента спорят.

 Dog with rabies

Куче, болно от бяс

Бясът е прочут още от към 2000 година прочие н. е. Първият писмен запис за заболяването идва от месопотамския Кодекс на Ешнуна (ок. 1930 година прочие н. е.), който диктува, че притежателят на куче, показващо признаци на бяс, би трябвало да вземе превантивни ограничения против ухапвания. Ако човек е ухапан от гневното куче и по-късно е починал, притежателят е бил солено глобяван.

В Древна Гърция се допуска, че бясът се предизвиква от Лиса, духът на лудата гняв.

Неефективните национални илачи против вируса изобилстват в здравната литература на античния свят. Лекарят Скрибоний Ларг предписва превръзка от кожа на хиена, а Антей предлага препарат, изработен от черепа на обесен човек…

Бясът наподобява произлиза от Стария свят, първата епизоотия в Новия свят се появява в Бостън през 1768 година

През 19 век се счита за камшик заради разпространяването си. Във Франция и Белгия, където се уважава Свети Хуберт Лиежки, „ Ключът на Свети Хуберт “ (метален гвоздей, кръст или конус) е бил нагряван и прилаган за изгаряне на раната. Болните кучета също са жигосвани с ключа с вярата да ги защищити от бяс.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР