Бялото саламурено сирене, което струва под 12-13 лева е с

...
Бялото саламурено сирене, което струва под 12-13 лева е с
Коментари Харесай

Производител: Евтиното сирене е със сухо мляко

Бялото саламурено сирене, което коства под 12-13 лв. е с вложено изсъхнало мляко, съобщи ръководителят на Асоциацията на млекопреработвателите в България Димитър Зоров, пред Нова телевизия.

Той уточни, че с цел да се направи един кг сирене са нужни 7 литра краве мляко. Цената му е към 75 ст., което прави 5,25 лв. и още 2 лв. от горната страна за индустриални разноски, значи че буцата излиза от производителя на цена от 7,50-8 лв.. В комерсиалната мрежа се поставя надценка, която е в границите на към 40% и по този начин до потребителя сиренето към този момент излиза 12-13 лв., изясни ръководителят на млекопреработвателите. Продуктите, които са под тази цена имат вложено изсъхнало мляко, което е по-евтино, счита Зоров.

По мотив инспекциите по магазините от Българската организация за сигурност на храните за качеството на млечните артикули Зоров уточни, че би трябвало да има и надзор на произхода на суровината, тъй като действително законът споделя, че българското сирене, би трябвало да е създадено от краве мляко родно произвеждане.

По данни на Министерството на земеделието създадените количества сирена с палмови масла са малко над 5000 тона. През последните месеци обаче се ускорява вноса на изсъхнало мляко. Според Зоров обаче това може да се дължи на презапасяване от предприятията, които имат опасения, че вносът може да бъде стеснен поради пандемията. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР