Бялo, плътно и богато на вкус, единственото в Сърбия сирене

...
Бялo, плътно и богато на вкус, единственото в Сърбия сирене
Коментари Харесай

Сирене от магарешко мляко – супер скъпо и много полезно

Бялo, компактно и богато на усет, единственото в Сърбия сирене от магаре освен е вкусно, само че е и положително за вашето здраве, споделя производителят Слободан Симич.
 
Има единствено една измама - при 1000 евро (1130 долара) за кг, то може и да е най-скъпото сирене в света. За неповторимия артикул споделя Агенция Франс Прес.

 
От 2012 година Симич и неговият екип от фермери доят стадо от над 200 магарета, които живеят в естествен резерват северна Сърбия, наименуван Засавица. Тяхното мляко има свойства, сходни на кърмата и се популяризира от Симич като лекарство за редица болести като астма и бронхит.
 
" Човешкото бебе може да се храни с това мляко от първия ден, без да бъде разреждано ", споделя той, наричайки го " знамение на природата ".

 
Докато неналичието на научни проучвания затруднява оценката на неговите здравни свойства, въпреки всичко се оказва, че млякото е с високо наличие на протеини и е прието от Организация на обединените нации като добра опция за хората с алергии към кравето мляко.-->
 
Но " това, което никой в света не прави и изобщо в никакъв случай не може да направи, е магарешкото сирене ", споделя Симич за своя водещ артикул.

 
Млякото от магаре има ниски равнища на казеин - тип протеин, който работи като свързващо вещество при производството на сирене. Но чиновник от личния състав в Засавица разкрил, че елементи от магарешко мляко могат да се смесват с някои от това на козите, с цел да се получи ронливо сирене. Сместа също оказва помощ да се компенсира обстоятелството, че магарета създават по-малко от един литър мляко дневно – спрямо 40-те литра, които кравата може да обезпечи.
 
Фермата продава сред шест и 15 кг сирене годишно, главно на чужденци и туристи, които я посещават, споделя Симич. Тя също създава магарешки сапун и ликьор.

 
За Симич бизнесът е и метод за отбрана на балканското магаре - животно, изгубило своята известност, откогато машините заеха своето място в селското стопанство. " Ние затвърждаваме потребността от това животно и сега се основават от ден на ден ферми за магарета, търсенето им е по-високо, което е доста добре за нас и за района ", споделя той.
 
Уникалният артикул доби известност през 2012 година след слуховете, че сръбската тенис звезда Новак Джокович е поръчал годишна доставка, което той в последна сметка отхвърли.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР