Бялата книга с предложенията на Великобритания за споразумение по Брекзит

...
Бялата книга с предложенията на Великобритания за споразумение по Брекзит
Коментари Харесай

Брюксел приветства предпазливо плана на Лондон за Брекзит

Бялата книга с предложенията на Англия за съглашение по Брекзит беше внимателно приветствана в Брюксел, където делегацията на Европейския парламент съобщи, че текстът отива в мечтаната от институцията посока, съобщи " Ройтерс ".

Парламентарната група за Брекзит, която има право на несъгласие над съглашението, съобщи, че всеобхватна договорка, която покрива стопанската система, външната политика и сигурността, е била желания за Европарламента вид през цялото време.

Групата обаче означи, че има доста елементи в проекта на английския министър председател Тереза Мей, които ще би трябвало да се трансформират.

В предлагането на Мей се приказва за тесни връзки в доста области, в това число свободното придвижване на артикули, само че групата на Европарламента е скептична за митническата част. Лондон споделя, че може да ползва митата на Европейски Съюз за вносни артикули, предопределени за Европейски Съюз, и свои мита за артикули, които са предопределени за Англия.

Парламентарната група съобщи, че няма опция за изнасяне на митнически пълномощия на Европейски Съюз. Тя също по този начин подсети на Лондон, че той би трябвало първо да приключи договарянията по напускането на Англия, в това число нерешения проблем по какъв начин да се подсигурява, че няма да има връщане към физическа граница сред Република Ирландия и Северна Ирландия.

Във финансовите услуги Англия желае комерсиално съглашение, учредено на взаимното признание, т.е. Европейски Съюз и Англия да се съобразят всеки с разпоредбите на другия, и отхвърля режимите на равностойност, които дават стеснен достъп на някои сътрудници, които не са членове на Европейски Съюз, до някои елементи от общия пазар.

Финансовият министър на Люксембург Пиер Граменя съобщи, че поддържа " засилена равностойност ", която би дала на английските банки необятен достъп до пазарите на Европейски Съюз. Германският финансов министър Олаф Шолц обаче съобщи, че не може и дума да става външни законодатели да вземат участие в решенията на финансовите правила на Европейски Съюз след Брекзита

Главният договарящ на Европейски Съюз по Брекзит Мишел Барние напомни в туит какво е предложил Европейски Съюз - амбициозно съглашение за свободна търговия и съдействие в необятен кръг области, в това число сигурността. " Очаквам с неспокойствие договарянията с Англия идната седмица ", написа той в " Туитър ".

Топката е в полето на Европейски Съюз

Новият английски министър за договарянията по Брекзит Доминик Раб сподели, че в този момент е ред на Европейски Съюз да отговори на новите държавни оферти, съдържащи се в оповестената през вчерашния ден Бяла книга, излагаща политиката на кабинета на Тереза Мей по въпроса.

" Ние подхождаме към тези договаряния в дух на прагматизъм, компромис и, бих споделил, на другарство. Надявам се, имам вяра, че Европейски Съюз ще се отнесе към нашите оферти в същия дух ", сподели Раб пред Народното събрание в Лондон.

" Споразумението за отдръпването (на Англия от ЕС) би трябвало да съдържа корав ангажимент, който да изисква рамката на бъдещите връзки да бъде превърната в юридически текст колкото е допустимо по-скоро ", акцентира новият министър. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (220)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР