Бялата книга с предложенията на Великобритания за споразумение по Брекзит

Бялата книга с предложенията на Великобритания за споразумение по Брекзит ...

Брюксел приветства предпазливо плана на Лондон за Брекзит.Бялата книга с предложенията на Великобритания за споразумение по Брекзит беше предпазливо приветствана в Брюксел, където делегацията на Европейския парламент заяви, че текстът отива в желаната от институцията посока, предаде "Ройтерс".

Парламентарната група за Брекзит, която има право на вето над споразумението, заяви, че всеобхватна сделка, която покрива икономиката, външната политика и сигурността, е била предпочитания за Европарламента вариант от самото начало.

Групата обаче отбеляза, че има много детайли в плана на британския премиер Тереза Мей, които ще трябва да се променят.

В предложението на Мей се говори за тесни връзки в много области, включително свободното движение на стоки, но групата на Европарламента е скептична за митническата част. Лондон казва, че може да прилага митата на ЕС за вносни стоки, предназначени за ЕС, и свои мита за стоки, които са предназначени за Великобритания.

Парламентарната група заяви, че няма възможност за изнасяне на митнически правомощия на ЕС. Тя също така напомни на Лондон, че той трябва първо да завърши преговорите по напускането на Великобритания, включително нерешения проблем как да се гарантира, че няма да има връщане към физическа граница между Република Ирландия и Северна Ирландия.

Във финансовите услуги Великобритания иска търговско споразумение, основано на взаимното признаване, тоест ЕС и Великобритания да се съобразят всеки с правилата на другия, и отхвърля режимите на еквивалентност, които дават ограничен достъп на някои партньори, които не са членове на ЕС, до някои части от общия пазар.

Финансовият министър на Люксембург Пиер Граменя заяви, че подкрепя "засилена еквивалентност", която би дала на британските банки широк достъп до пазарите на ЕС. Германският финансов министър Олаф Шолц обаче заяви, че не може и дума да става външни законодатели да участват в решенията на финансовите правила на ЕС след Брекзита

Главният преговарящ на ЕС по Брекзит Мишел Барние припомни в туит какво е предложил ЕС - амбициозно споразумение за свободна търговия и сътрудничество в широк кръг области, включително сигурността. "Очаквам с нетърпение преговорите с Великобритания следващата седмица", написа той в "Туитър".

Топката е в полето на ЕС

Новият британски министър за преговорите по Брекзит Доминик Раб каза, че сега е ред на ЕС да отговори на новите правителствени предложения, съдържащи се в публикуваната вчера Бяла книга, излагаща политиката на кабинета на Тереза Мей по въпроса.

"Ние подхождаме към тези преговори в дух на прагматизъм, компромис и, бих казал, на приятелство. Надявам се, вярвам, че ЕС ще се отнесе към нашите предложения в същия дух", каза Раб пред парламента в Лондон.

"Споразумението за оттеглянето (на Великобритания от ЕС) трябва да съдържа твърд ангажимент, който да изисква рамката на бъдещите отношения да бъде превърната в юридически текст колкото е възможно по-скоро", подчерта новият министър. /БТА

Всичко, което трябва да знаете за:Преговорите за Брекзит (220)

Източник: dnevnik.bg