Бяла водна лилия (Nymphaea alba) се появи в Природен парк

...
Бяла водна лилия (Nymphaea alba) се появи в Природен парк
Коментари Харесай

Бяла водна лилия се появи в Природен парк Златни пясъци

Бяла водна лилия (Nymphaea alba) се появи в Природен парк " Златни пясъци “ в следствие от осъществяването на план по Оперативна програма " Околна среда “ 2014-2020 година на стойност 103 770, 32 лева Дейностите по плана целят възстановяване на природозащитното положение на типове и видове естествени местообитания от мрежата Натура 2000, докладвани в неподходящо природозащитно положение на територията на парка, оповестяват от Областния информативен център-Варна.

Възстановяването на популацията на бялата водна лилия е знак за непорочност на местообитанията и води до завръщането на прелетни и непрекъснато гнездящи птици, сред които ръждив ангъч, дребен корморан, ръждива чапла, сива чапла, както и типовете блатна костенурка и елементарен тритон. Появата на този предпазен тип растение е разследване от редовно проучване на физико - химичните и микробиологични характерности на повърхностните води на " Малко водно огледало " и " Голямо водно огледало ", ръчно разчистване на растителността на 50% от повърхностните води на водните огледала и обезпечаване на светлина и О2 на растителността.

В осъществяване на плана е възобновен водният режим на " Малко водно огледало " и е понижен рискът от пресъхване и загуба на растителни типове в езерото. Изграден е украсителен улей от чешма " Юбилейна " до него, с помощта на който целогодишно е обезпечена чиста вода. След извършени съвещания с експерт-флорист и съгласно неговите рекомендации е непокътнато и разширено разпространяването на Обикновена пърчовка, като стремежът е да се понижи рискът от загуба на този тип в предпазената зона. За задачата се  прави премахване на храстовата и дървесната растителност и се коси два пъти през годината. Ежегодно се прави оценка на положението на типа и местообитанието му.

Изпълнението на плана ще продължи до октомври 2023 г.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР