Бяла точица в средата на кратер в долина на Марс.

...
Бяла точица в средата на кратер в долина на Марс.
Коментари Харесай

НАСА забеляза повредения си робот „Опортюнити“ на Марс

Бяла точица в средата на кратер в котловина на Марс. Това е роботът "Опортюнити ", от който няма новина от 10 юни. Точицата се вижда на фотография, направена от галактически уред, който се намира на 267 км над марсианската повърхнина, съобщи Агенция Франс Прес.

НАСА оповести, че на 20 септември камера с висока резолюция на галактическия уред "Марс рикънисънс орбитър " снимала региона, където "Опортюнити " е в хибернация от появяването на огромна прашна стихия през юни. Тя бе толкоз огромна, че обхвана за месеци цялата Червена планета.

Без блокираните от прашната стихия слънчеви лъчи, които да захранят слънчевите му панели, "Опортюнити " стартира зимен сън през юни. Инженери от НАСА се надяваха, че батериите ще продължат да действат задоволително дълго, с цел да разбудят робота, откакто отмине бурята.

Тя обаче утихна, а НАСА към момента не е възстановила контакта си с робота, който бе считан за вечен, защото задачата му, почнала през 2004 година, в началото бе 90-дневна.

На направената от "Марс рикънисънс орбитър " фотография марсианската повърхнина е ясно различима. Забелязва се релефът на долината, където се намира "Опортюнити ".

На 31 август НАСА си даде период доникъде на октомври, с цел да възвърне връзките с робота. След това задачата му би трябвало публично да се счита за завършена.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР