Бяла светлините на коледната елха на площада не светват преди

...
Бяла светлините на коледната елха на площада не светват преди
Коментари Харесай

Почернената Бяла не пали светлините на елхата преди 7 декември

Бяла светлините на коледната елха на площада не светват преди 7 декември. На този ден през 2006 година при моста над Янтра 18 беленчани умират в един от най-ужасните пътни произшествия, станали в България, оповестява "Монитор ".

Животът на техните фамилии е белязан вечно, а датата остава измежду най-злокобните в историята на града. След нещастието локалната администрация взема решение всяка година отсега нататък лампичките на коледната елха да светват след 7 декември в символ на респект към починалите в злополуката.

Часът е 17,10. Пълен с хора рейс на общинската компания „ Бяла автотранспорт “ пътува към квартал „ Гара Бяла “. Повечето от пасажерите живеят там и се прибират от работа. При моста над Янтра камион с неизправни спирачки изпреварва рейса.

Срещу камиона се движи автомобил и с цел да избегне удара, водачът Синан Алиев се пробва да се прибере в своята лента, като закача със задната част на камиона рейса. Изтласканият рейс чупи мантинелата, събаря оградата на моста и като кибритена кутийка изхвърча и пада в коритото на реката.

Таванът се отделя и всички пасажери се събират на купчина върху него. Хора от различен рейс, озовал се на мястото на злополуката, слизат да окажат първа помощ. И други, които също са наоколо, вършат каквото могат. После идват колите за спешна помощ.

Сред първите озовали се на мястото на нещастието са и русенски публицисти. 13 години след злополуката споменът към момента е отблъскващ.

„ Бяхме се събрали на площада в Русе да гледаме церемонията по светването на коледната елха. Спомням си, че бяха пристигнали доста сътрудници. Шегувахме се, настроението ни беше приповдигнато от радостното събитие и наближаващите празници.

В един миг от болничното заведение се получи сигнал, че доста коли за спешна помощ идват от Бяла и че там е станала огромна злополука с жертви “, спомня си дългогодишният сътрудник на Българска телеграфна агенция в Русе Стоян Русев.

Натоварили се незабавно на колите и потеглили към Бяла с по един мобилен телефон в ръка. Когато пристигнали, полицията към този момент била блокирала региона. Служителите обаче пуснали публицистите да отидат до моста.

„ Зимно време, мрачно, нищо не се вижда. Тръгнах надолу към коритото. Полицаите, които охраняваха, не ме видяха и аз се озовах покрай падналия рейс. Наоколо имаше тела. Една жена споделяше на медиците, че е ранена в главата, само че се усеща добре. После научихме, че е умряла в колата за спешна помощ на път за болничното заведение “, споделя журналистът.

Успял да издиктува по телефона няколко фрази. От студа батерията падала, а наоколо нямало къде да се зареди. След малко пристигнали следователите, а на разсъмване на мястото пристигнали трима министри.

„ През цялата нощ бяхме на открито. Броят на жертвите ставаше от ден на ден. От „ Гара Бяла “, а и от други елементи на града заприиждаха хора. Някои бяха пристигнали с децата, нямаше на кого да ги оставят. И трябваше да им обяснят, че в никакъв случай повече няма да видят майка си. Беше извънредно “, спомня си Стоян.

Сред първите публицисти, озовали се на мястото на злополуката, е и Наташа Димитрова, дълготраен сътрудник на БНР в Русе. Пазарува в магазин със брачна половинка си, когато научава за нещастието.

„ Не помня по какъв начин оставих количката с артикули и изхвърчах. Докато пътувах към Бяла, в спомените ми изплуваше онази предходната злополуката при моста над Янтра през 1993 година, когато починаха 29 чужденци. Това, което заварих при идването, беше извънредно. Не бях готова механически и в началото предавах по телефона, само че след това ми донесоха диск да протоколирам “, спомня си журналистката.

Тя не се прибира 48 часа и остава на мястото на злополуката, с цел да прави работата си. Вижда по какъв начин подвигат смачкания рейс с кран. А в деня на погребението стартира репортажа си с думите „ Гара Бяла почерня “. Гласът й трепери.

„ Почти се разплаках в ефир. Ако някой каже, че сме безчувствени към нещастието на хората, се лъже - не сме! После водещите ми се обадиха, да ми дадат кураж да се държа още малко “, споделя Наташа, която през 25-годишната си работа като сътрудник на БНР е отразявала не една и две нещастия.

Всяка година Община Бяла уважава на 7 декември жертвите на злополуката с цветя и венци на моста над Янтра и пред паметната плоча с имената на починалите в двора на църквата „ Свети Георги “. След десетата година панихида не се прави и най-вероятно това към този момент ще става на кръгли годишнини.
Водачът на камиона Синан Алиев бе наказан на 10 години затвор и 12 години възбрана да кара.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР