Бяла памучна дреха, наподобяваща гащеризон, с къси крачоли, тънки презрамки

Бяла памучна дреха, наподобяваща гащеризон, с къси крачоли, тънки презрамки ...

Изложба на музей "Етър" провокира посетителите си със загадка.Бяла памучна дреха, наподобяваща гащеризон, с къси крачоли, тънки презрамки и бродерия със син конец. Що е то? Това е загадката, с която музей "Етър" заинтригува посетителите на своята изложба "Мъжки времена". Много от тях определят тази "закачка" като интимна женска дреха, чието предназначение е да подсили въображението на съпруга. В действителност обаче това е нощница, носена от мъж, която навлиза с модернизацията на българското възрожденско общество.

При откриването на изложбата "Мъжки времена" през пролетта на 2019г. "Етъра" решава да стимулира въображението на посетителите като организира игра- да се познае предмет, поставен в рамка. Някои от гостите решават да пуснат своите предположения в специално подготвена кутия.

Изложба на музей "Етър" провокира посетителите си със загадка
© Музей "Етъра"

Общо 39 от тях успяват да познаят, че това е мъжка нощница. Предположенията на останалите посетители са за готварска престилка или рокля, бански костюм, булчинска носия, престилка на бръснар, мъжки гащеризон без дъно или кюлоти за първа брачна нощ.

Съвременните хора не са запознати с развитието на бельото при мъжете, когато по тези географски ширини навлиза модата на т. нар. "опнати гащи" или иначе казано панталоните. Затова тяхното недоумение по въпроса е разбираемо, казва уредникът в музей "Етър" Румяна Денчева.

Преди тенденцията да се носи костюм мъжете не носят бельо, а по-дълга горна риза, която ги предпазва от протриване на кожата. Нощницата и пижамата изобщо не са част от облеклото тогава.

Изложба на музей "Етър" провокира посетителите си със загадка
© Музей "Етъра"

Румяна Денчева разказва още, че цялото домакинство, което често се състои от няколко семейства, спи на пода под общи завивки. Във време, в което събличането по долна риза е недопустимо дори пред близки , защото се определя като голота, преобличането за вкъщи и още повече за сън се счита за голяма революция, допълни Денчева.

С навлизането на панталоните от по-тънък вълнен плат и съответната им риза с две предници, носенето на долни гащи става наложително. Освен това би било недопустимо съпругът да легне в застланото с чаршафи легло с дрехите , които е носил през целия работен ден. Културата на новото ежедневие налага носенето на спално мъжко бельо, което първоначално представлява дълга риза.

По-късно се появяват гащеризони с различна дължина и познатите ни тънки памучни пижами. Тъй като образецът за стандартната изработка на облеклото е непознат, всяка съпруга шие бельото на съпруга и синовете си по свое желание и преценка. Така върху тази интимна дреха се появяват бродерии, галони и набори, които са еднакво нехарактерни и за днешния ден, и за спящите на пода в миналото.

Източник: dnevnik.bg