Бяла памучна дреха, наподобяваща гащеризон, с къси крачоли, тънки презрамки

...
Бяла памучна дреха, наподобяваща гащеризон, с къси крачоли, тънки презрамки
Коментари Харесай

Изложба на музей "Етър" провокира посетителите си със загадка

Бяла памучна дреха, наподобяваща гащеризон, с къси крачоли, тънки презрамки и бродерия със наследник конец. Що е то? Това е загадката, с която музей " Етър " заинтригува посетителите на своята галерия " Мъжки времена ". Много от тях дефинират тази " задявка " като интимна женска дреха, чието предопределение е да укрепи въображението на брачна половинка. В реалност обаче това е нощница, носена от мъж, която навлиза с модернизацията на българското възрожденско общество.

При откриването на изложбата " Мъжки времена " напролет на 2019г. " Етъра " взема решение да подтиква въображението на посетителите като провежда игра- да се познае предмет, подложен в рамка. Някои от гостите вземат решение да пуснат своите догатки в особено готова кутия.

 Изложба на музей
© Музей "Етъра "

Общо 39 от тях съумяват да познаят, че това е мъжка нощница. Предположенията на останалите гости са за готварска престилка или рокля, бански костюм, булчинска носия, престилка на бръснар, мъжки гащеризон без дъно или кюлоти за първа брачна нощ.

Съвременните хора не са осведомени с развиването на бельото при мъжете, когато по тези географски ширини навлиза модата на така наречен " опнати гащи " или другояче казано панталоните. Затова тяхното неразбиране по въпроса е разбираемо, споделя уредникът в музей " Етър " Румяна Денчева.

Преди наклонността да се носи костюм мъжете не носят долни дрехи, а по-дълга горна риза, която ги защищава от протриване на кожата. Нощницата и пижамата въобще не са част от облеклото тогава.

 Изложба на музей
© Музей "Етъра "

Румяна Денчева споделя още, че цялото домакинство, което постоянно се състои от няколко фамилии, спи на пода под общи завивки. Във време, в което събличането по долна риза е неприемливо даже пред близки, тъй като се дефинира като голота, преобличането за у дома и още повече за сън се смята за огромна гражданска война, добави Денчева.

С навлизането на панталоните от по-тънък вълнен плат и съответната им риза с две предници, носенето на долни гащи става неотложно. Освен това би било неприемливо брачният партньор да легне в застланото с чаршафи легло с облеклата, които е носил през целия работен ден. Културата на новото всекидневие постанова носенето на спално мъжко долни дрехи, което в началото съставлява дълга риза.

По-късно се появяват гащеризони с друга дължина и познатите ни тънки памучни пижами. Тъй като образецът за общоприетата направа на облеклото е чужд, всяка брачна половинка шие бельото на брачна половинка и синовете си по свое предпочитание и преценка. Така върху тази интимна дреха се появяват бродерии, галони и набори, които са еднообразно нехарактерни и за днешния ден, и за спящите на пода в предишното.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР