Бяхме признати от компании, които вършат добро. Но това е

...
Бяхме признати от компании, които вършат добро. Но това е
Коментари Харесай

Как гарантираш чиста вода и природа - методът на Девин

" Бяхме приети от компании, които правят положително. Но това е и самопризнание, и отговорност - тъй като ние имаме задача да " заразим ", да ангажираме от ден на ден компании в България в тази активност. "

Това съобщи изпълнителният шеф на " Девин " ЕАД Боряна Налбантова при откриването на кръглата маса " Биоразнообразието - стратегическа цел за оцеляване и стабилно бъдеще " по случай 30-годишнината на компанията.

В нея участваха представители на бизнеса, неправителствени организации, учени и политици, както и представители на Spadel, белгийската компания-майка на " Девин ". Кръглата маса бе проведена в самия град Девин, на няколко километра от фабриката за бутилиране на минерална и изворна вода.

Налбантова означи достиженията на компанията през последните няколко години - проектът за реституция на 30 чешми за изворна и минерална вода в страната, поддръжката за плана " Екоучилища ", който ангажира с на практика занимания учебни заведения, учители, деца и техните родители с тематиката за околната среда и устойчивостта, както и узаконяването на " Девин " от B Corps. - международната общественост от бизнеси, които са мощ за положителното.
 Борислава Налбантова, изпълнителен шеф на " Девин " ЕАД.
" Мисията ни е да свързваме хората и природата за един по-устойчив живот, през днешния ден и в бъдеще ", заключи тя.

Специален посетител на празника на " Девин " бе и посланикът на Белгия Фредерик Мьорис, който означи:

" Spadel и " Девин " са емблематични компании в своите страни. Компании, които работят за публичното богатство, и за запазване на природата. "

Марк дю Боа, ръководещият шеф на Spadel, означи, че когато става дума за биоразнообразието и въвеждането на действителни зелени политики, политиците, специалистите и бизнеса би трябвало да работят дружно.

" В предишното е имало мислене да оградим извора, с цел да го защитим. Сега желаеме да защитим целия район. Когато отидох за пръв път в Девин, желаех да видя фабриката и покрайнините. Ако искаш да защитиш извора, водата, би трябвало да защитиш това, което е към нея. Започваш да инвестираш в природата, в биоразнообразието. Ако нещо неприятно се случи, то ще е вътре - неверните неща ще стигнат в извора ", означи той.

Но акцентира, че това може да се промени и по тази причина фирмите от групата на Spadel ползват разнообразни способи за определяне както на чистотата на околната среда, по този начин и на биоразнообразието в региона. И " Девин " ЕАД е една от тях.

" За мен е от основно значение да влагаме на локално равнище в интерес на биоразнообразие. " Девин " се трансформира в идната наша марка, която върви в тази посока и предизвиквам екипа на " Девин " да бъдат идващите, те имат свободата да влагат в локални партньорства ", каза още Дю Боа.

Методът, който към този момент се употребява в България, разчита на кошери от локални пчели, които оказват помощ по новаторски метод за проучване на региона. Компанията, която стои зад този способ, е Beeodiversity, а в кръглата маса участваше международният специалист по въпросите за намаляващите популации на пчелите и неин съосновател Бак Ким Нгуен.

" Правим разнообразни неща - аз съм академик, само че и предприемач. Учените имаме доста принадлежности за определяне на биоразнообразието - само че единствено това е като да тичаш след влака. Нужни са по-структурни и уравновесени ограничения от цялото общество ", коментира той.

Тома Белев от " Демократична България " даде исторически образец за изменящите се държавни политики през годината - първата предпазена зона в България е точно в Родопите, още от 30-те години на предишния век. През 50-те години обаче въпросната предпазена територия е била забравена и статутът й се е възстановил доста по-късно.

" Около 0,1% от бюджета се отделя за отбрана на природата. Интересува ли се страната? Не изключително. Целият бюджет за всички екологични действия в България са към 40 млн. и все се смята, че това е прекалено много и би трябвало да се понижи ", означи той.

Според Румяна Иванова от Българска фондация " Биоразнообразие " заплахата от замърсяване на водите е към този момент действителен проблем, който може да се реши единствено с дълготрайно обмисляне.

" Само там, където заинтригуваните страни се сплотяват и търсят решение, имаме действителни резултати ", сподели тя.

Трябва да покажем на Европа и света, че имаме действителни, работещи и смислени решения, означи изпълнителната директорка на WWF за България Веселина Кавръкова.

" Бизнесът играе огромна роля със своят мощен глас, да сложи тези въпроси в обществото, хората да го разпознаят като нещо значимо, а не нещо, което ни се постанова принудително от Европейски Съюз и което просто би трябвало да осъществим ", добави тя.
 Гостите на кръглата маса имаха опция да посетят и прегледат от вътрешната страна фабриката за бутилиране на " Девин ".Как пчелите ревизират чиста ли е водата в Девин?
След кръглата маса Клуб Z интервюира Бак Ким Нгуен, един от водещите международни експерти по отбрана на пчелите. Освен специализацията си в растителна биология, агрономия и ентомология, той е и съосновател на Beeodiversity - компанията, която дружно с " Девин " оказва помощ за гарантиране на чистотата на изворната и минералната вода в района.

Как пристигна тази концепция - да се работи дружно с пчелите?

Моята докторска степен беше върху измирането на колониите от пчели - това става по целия свят. Как се случва, какви са аргументите? Анализирах всички елементи, тъй като може да има доста разнообразни фактори. Пестициди, тежки метали, качество на храната, заболявания. Събирах полени, восък, мед и пчели. 

Как тъкмо пчелите ви оказват помощ да установите чистотата на един регион?

Ние работим със Spader в Белгия, във Франция. Имаме такива планове в общо 17 страни. Целта беше да създадем същото тук. Първата стъпка в нашия план е да установим партньорство с локалните, и съответно с пчеларите, тъй като ние работим с локалните пчели. Правим и проучване за успеваемостта - с цел да имаме концепция дали планът има логичност в съответния регион. В града да вземем за пример постоянно няма задоволително храна за пчелите.

Всяка година започваме в един интервал - средата на април. И работим в четири интервала за събиране на полени. Даваме всички материали на пчеларите - по какъв начин да събират пробите, по какъв начин да ни ги изпратят. Даваме им и скъпа информация за заболяванията при пчелите - в случай че установим такива.

Четири пъти в годината те ни пращат пробите. Ние ги проучваме в нашите лаборитароии. В този случай засичаме съществуване на тежки метали, пестициди и вършим генетичен разбор за биоразнообразие. Цялата информация се дава на всеки два месеца - по този начин могат да реагират бързо, в случай че има потребност от незабавни ограничения. А в края на годината има цялостен отчет - с по-подробна интерпретация и разбор на данните.

Повечето хора схващат по какъв начин мериш пестициди и тежки метали, само че по какъв начин тъкмо се мери биоразнообразието?

Всяка частичка полен съдържа ДНК-то на растение. Чрез ДНК разбор можем да съставим цялостен лист с растенията, от които пчелите са се хранели. И да ги съпоставим с локалните данни, и в дълготраен проект - с данни от предходен интервал.

Така можем да засичаме освен дали се усилват или понижават типовете в региона, само че и даже да засичаме инвазивни типове - и локалните ековласти да ги отстраняват при потребност.

Според отчет от 2017 година пчелите в България се усилват като брой кошери, само че пчеларите, които се грижат за тях, понижават. Добро или неприятно е това?

Не мога да кажа дали това е положителен или отрицателен тренд. Пчелите започнаха да измират по света от 2003 г. насам, и цената на поддръжката на един кошер, на една колония, става доста по-късно. Ако имаш малко кошери и в края на годината, когато умират най-вече пчели, загинат доста, при започване на идната може просто да нямаш задоволително, че да поддържаш бизнеса си. Затова ти трябват по-големи размери като пчелар - да си предпазен от стопанската система на мащаба. Трябва ти най-малко 100 кошера.

Трябва да научим и пчеларите по какъв начин да управляват и засичат по-рано заболяванията измежду пчелите - вируси, бактерии. В предишното беше по-лесно, в този момент има доста повече заболявания от Азия. Затова и в нашите планове работим единствено с локални пчели - не желаеме да преместваме и заболявания през границата.

Каква съгласно теб е ролята на огромните корпорации в запазване на природата?

Ако искаш да запазиш водата чиста, би трябвало да работиш превантивно. Аз мога да кажа какви пестициди има, какви тежки метали са налице, какво е равнището на биоразнообразие. И това може да даде една ясна картина за компания като " Девин ", която желае да опази източника на своя артикул, по какъв начин да го направи дейно.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР