Бяхме абсолютно убедени, че е възможно на мине преизчисляването на

...
Бяхме абсолютно убедени, че е възможно на мине преизчисляването на
Коментари Харесай

Явор Божанков: С връщането на мандата постъпихме по най-отговорния начин

Бяхме безусловно уверени, че е допустимо на мине преизчисляването на пенсиите. Това сподели в " Панорама " депутатът от Българска социалистическа партия Явор Божанков.

" Този въпрос не го слагаме в този момент, това е текст, по който сме работили доста, той е съвършен от юридическа позиция и тъй като Конституцията е пределно ясна - законите се одобряват на две четения, по изключение това може да стане и в едно съвещание ", разясни той.

Божанков напомни, че и в 44-я парламент са предложили този законопроект, те единствени са предложили обществен пакет законопроекти, в това число и за ограничения за потърпевшите от Ковид рецесията. Получили са поддръжка и от другите парламентарни групи, само че в последна сметка ГЕРБ и Движение за права и свободи са " опропастили тази процедура ".

" Когато приказваме за " модела Борисов ", явната му част е Обединени патриоти и Борисов, само че в скритата част - Движение за права и свободи. И тъкмо в сериозните моменти, като този, Движение за права и свободи излизат на напред във времето, направиха го и в този момент. И под тяхна диктовка и тяхно искане съвещанието беше прекъснато ", съобщи Явор Божанков.

С връщането на мандата постъпихме по най-отговорния метод, акцентира Божанков. Съзнават, че са трета мощ и не могат да съберат поддръжка, само че могат да я дадат на втория, който събра очакванията за смяна в България - " ИТН ".

" Ние дадохме поддръжка, без отсреща да желаеме министерства, постове, само под изискване - разграждане на модела на ГЕРБ-ДПС. Тази поддръжка не беше оползотворена от вторите, надлежно ние изпадаме в обстановка, в която да няма с кого да преговаряне за болшинство ", уточни депутатът от Българска социалистическа партия.

По думите на Божанков, са могли да гласоподават против новата ЦИК, там са имали шестима свои представители, в този момент имат два пъти по-малко, жертвали са партийния си интерес, с цел да има България нов а ЦИК.

На въпрос не се ли притесняват, че ще са четвърти на идващите избори, Божанков съобщи:

" Ние няма какво да променим в политиката, която водим и от предишното Народно заседание, а би трябвало да потвърдим, че сме поредни и в този момент имахме късмет, въпреки и в късия живот на това Народно заседание, да покажем, че първо пазиме ползите на нашите гласоподаватели и на последващо място - ние във всяко едно гласоподаване не сме изневерили на нито един принцип. "

Според него нещастието на този парламент е, че нямаше нито ръководещи, нито съпротива.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР