Бяха необходими три месеца и две гласувания, но опозицията в

...
Бяха необходими три месеца и две гласувания, но опозицията в
Коментари Харесай

Повторното поражение за управляващите в Истанбул е тежък удар за Ердоган и може да отслаби хватката му върху властта

Бяха нужни три месеца и две гласувания, само че опозицията в последна сметка безапелационно завоюва и повторните избори за кмет на Истанбул, отбелязва ДПА. Агенцията прави оценка резултатите като сериозен удар за могъщия турски президент и акцентира, че въпреки вчерашните избори да бяха локални, на тях се гледаше като на сериозен тест за президента Реджеб Тайип Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развиването.

Повторното проваляне за ръководещите в Истанбул е извънредно притеснително за президента и може да отслаби хватката му върху властта, считана до неотдавна за желязна, съобщи Ройтерс. Агенцията цитира анализатори, които считат, че загубата за ръководещите може да докара до промени в държавното управление и някои корекции във външната политика на Турция.

Изненада на вчерашните избори бе фактът, че партията на Ердоган отстъпи даже в региони, считани за нейни бастиони, отбелязва ТАСС.

Официалните резултати още не са оповестени, само че при преброени 99,37 на 100 от бюлетините е ясно, че изборите за кмет на Истанбул са извоювани от претендента на опозицията Екрем Имамоглу от Народнорепубликанската партия, за който са дали своят вот 54,03 на 100. Съперникът му от ръководещата партия Бинали Йълдъръм получи поддръжката на 45,09 на 100 от гласувалите. Той призна, че е изгубил и поздрави Имамоглу.

Кметското място на най-големия турски град към този момент беше извоювано от Имамоглу на 31 март, само че ръководещите обявиха, че е имало нарушавания при гласуването, оспориха успеха му и се стигна до повторение на изборите. Той ги завоюва още по-убедително, в сравнение с през март, когато разликата сред него и Йълдъръм беше към 14 000 гласа, а този път - 800 000 гласа.

В речта си през вчерашния ден Имамоглу съобщи: " Това не е победа, това е ново начало ". Ерата на поляризацията приключи, стартира ерата на уважението и любовта, сподели той.

Истанбул е водещ за турската стопанска система, град с доходни инфраструктурни планове за доста милиони долари, който обезпечава една трета от Брутният вътрешен продукт на Турция. Разходната част на бюджета му за 2019 година е 23,9 милиарда лири (4,08 милиарда долара), отбелязва ДПА. Имамоглу е заречен да разкрие детайлности за " разхищенията " и " корупция " на градските управляващи при ръководството на Партията на справедливостта и развиването. Тя обаче към момента управлява локалния парламент, също така цялата власт е в ръцете на държавното управление в Анкара, което може внезапно да ореже ресурсите на Истанбул.

Днес вие поправихте демокрацията, от на следващия ден стартира нашата работа, съобщи нощес новият кмет, обръщайки се към симпатизантите си. Той изрази вяра, че работейки в Истанбул, ще си сътрудничи с Ердоган. Бих желал да се срещна с вас и да обсъдим проблеми, които можем да решим дружно - като превоза, рецесията с бежанците, подготовката за вероятни трусове. Бихме желали да ви представим нашия проект за деяние, сподели Имамоглу, обръщайки се към президента, заяви ТАСС.

По материали на БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР