Бяха изринати най-ранните пластове на селището, което е възникнало край

...
Бяха изринати най-ранните пластове на селището, което е възникнало край
Коментари Харесай

Бетонна плоча зарови доказателство, че Пловдив е най-старият град в Европа

" Бяха изринати най-ранните пластове на селището, което е зародило край Марица и сливането с река Пясъчник. Там културните пластове са унищожени, находките са изгубени. Какво е имало никой в никакъв случай няма да знае ". Това описа Росица Миткова от Регионалния археологически музей - Пловдив за градежа върху периферията на Плоската могила в града. Багери разкопаха частен парцел, намиращ се върху античната могила, което докара до скандал.
„ На процедура най-ранната история на Пловдив е там. Не на Небет тепе. Там пластовете са с хилядолетия по-късно в сравнение с там на Брезовско шосе. Но безогледното строителство, алчността на някои хора и безхаберието на институциите ни лишава от опцията да изследваме ", изясни Миткова пред TrafficNews.bg. Всички находки, които е можело да бъдат открити, обаче са били изринати, унищожени и изхвърлени.


" Хвали се, че Пловдив е измежду най-старите градове в Европа, само че по какъв начин ще го потвърдим? ", пита археоложката.

Миналата седмица Росица Миткова от тя получила сигнал от жител, че багери разкопават западната външна страна на Плоската могила, намираща се край Брезовско шосе. „ Поисках разрешението за градеж. Оказа се, че в него не попада изобщо наблюдаване от археолог. Ние нямаме по формален метод получено в Общината уведомление, че там се копае”, изясни дамата пред TrafficNews.bg.

Багерите копаят в частен парцел, който обаче обгръща част от могилата. Археоложката подала устни сигнали до кметството на Район „ Северен” и до общината. Сигнализирала и инспектората към Министерството на културата. Строителството било спряно за малко, само че по-късно служащите траяли своята работа. Била изрината огромна част от античната земна маса. В изкопа била излята и бетонна плоча. Миткова се принудила да потърси съдействието на полицията, с цел да спре заличаването на обекта с археологическа стойност.

От другата страна на пътя към този момент са правени разкопки през 2015 година, при които са открити доказателства за селища от 4 разнообразни столетия. „ Разкритите пластове, археологически структури бяха от ранна каменномедна ера, това е пето хилядолетие прочие Хр.; ранна бронзова ера, вкопани структури; ями от тракийския интервал, това е желязна ера, и разрушена стопанска сграда от Античността”, изброява Миткова богатата история, скрита подземен на мястото.

В понеделник в Пловдив идват инспектори от Министерство на културата, които ще ревизират обекта и документите на градежа.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР