Бях в парламента, бях и в МС, ние смятаме че

...
Бях в парламента, бях и в МС, ние смятаме че
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Следващите 3 месеца няма да има увеличение на тока

Бях в Народното събрание, бях и в Министерски съвет, ние считаме че би трябвало да има мораториум, имам поради освен Българска социалистическа партия, а и съдружните сътрудници, само че не по този начин както го предложиха ГЕРБ, сподели Корнелия Нинова в предаването „ Лице в лице " по бТВ. „ Те предложиха дата 1 януари 2021 година, ние сме за това мораториумът да бъде натрапен от 16 декември. Това към този момент е одобрена европейска процедура. Испания наложи таван на цените на природния газ за три месеца, Румъния таван на цените на електричество и газ, таван постановиха и Унгария, с цел да защитят народите си ".

Мораториум ще има, само че не трябва да е със задна дата, тъй като това е нелегално, безапелационна е Нинова. „ Поставям преди всичко грижата за фамилиите и семействата, непостижимо за доста от тях е да поемат повишение на цените на тока и парното. Ръстът на приходите не може да стигне инфлацията и по тази причина преди всичко слагаме грижата за хората ".

Тази краткотрайна комисия в Народното събрание да даде оферти за решения, след три месеца след мораториума какво би трябвало да се промени в Закона за енергетиката, какво би трябвало да се промени в правилниците на КЕВР, задачата на тази комисия е умело и експертно да каже на народните представители какво да трансформират, в случай че желаят да се погрижат за хората, изясни още Нинова. „ ГЕРБ направиха някакъв бойкот на цялата концепция, полемиката се обезличи. Комисията работи в този момент сега, допустимо е от на следващия ден да се наложи мораториума ".
Министерство на стопанската система и промишлеността е голямо с доста и разнообразни направления отговорности, добави Нинова. „ Да стартира с ДКК, където са държавните сдружения. Целият военно-промишлен комплекс, Агенцията за дребни и междинни предприятия, Агенция за потребителите, КЗП, Комисия за защита на конкуренцията, външната стопанска система и външната търговия, стокови тържища и борси в цялата страна, индустриалните зони, Българската организация по експортно обезпечаване, лицензионни и регистрационни режими с в това министерство. Има и второстепенни организация, да вземем за пример Държавната организация по метрология и механически контрол. Пропускам моята обичана тематика - язовирите, отвън огромните, които са в енергетиката. И още, това не е всичко ".

Възложих повсеместен обзор в държавните сдружения, през днешния ден стопирах всички състезания, които са сега за назначение на нови бордове, да вземем за пример във ВМЗ-Сопот, Кинтекс, до момента в който не ми се даде цялостна картина за положението, което поемам като отговорност, посочи Нинова. „ Всичко, което се открие, ще бъде изнесено обществено ".

Имам предпочитание всяка седмица да давам конференция и да давам информация защо се е случило, какво сме постигнали, какво не сме, добави още Нинова.

Отдавна стопирах да проследявам какво приказва Сергей Станишев, само че ще разясня съществено - явно е, че без Българска социалистическа партия не можеше да се сформира държавно управление на смяната, съобщи Нинова. „ Изключително съществено се отнесоха към нас сътрудниците и в доста висока степен залегна в програмата, програмата на Българска социалистическа партия. За нас това е измерителят - дали ще можем да си изпълняваме обещанията, които сме дали пред хората ".

Съгласни сме да се вдигне оптималния застрахователен предел, това не е проблем за нас, изясни Нинова. „ Ако сме създали някакви точни планове, че част от нашите ограничения разположихме от юли 2022 година нататък, въпреки че доста искахме всичко да е от 1 януари тази година. През юли ще има актуализация на бюджета. Например, сътрудниците одобриха безвъзмездни учебници за децата от 1 до 12 клас, само че това ще заложим през юли, защото образователната година стартира през септември. Безплатните детски градини и ясли от 1 януари. Промяна в закона за локалните налози и такси. Пенсиите - доста съществени диалози имахме там. Направихме вероятното в този момент от 1 януари да има преизчисляване на пенсиите с нов коефициент - една година да се регистрира 1,35 и да има спомагателна добавка, ковидна, и това нарастване на пенсиите и ковидната добавка да доведат до това, че от 1 януари пенсионерите да не получават по-малко, в сравнение с тази година. От 1 януари няма да има нито един пенсионер, който да живее под прага на беднотия. 830 хиляди живееха под прага на беднотия, няма да има нито един под прага на беднотия. От юли нататък с актуализацията на бюджета към този момент мислим за оня модел на преизчисляване на пенсиите, който ще докара до справедливото нарастване. "

Ние държим на това лечебните заведения да не са търговски сдружения, общото умозаключение е да се промени статута на лечебните заведения - по какъв начин да стане това, сега готвим екипите, които сядат да мислят по какъв начин да го създадем, описа Нинова. „ Държавните лечебни заведения минават към Министерство на здравеопазването, което също е добра стъпка. В образованието - да се преразгледа наличието на учебниците. Обединихме се към това да има най-вече по два учебника по предмет. "

В позицията на Българска социалистическа партия няма никаква смяна по позицията за РСМ, безапелационна е Нинова. „ Говорих и с премиера - тази позиция не се трансформира, само че неговото предложение е тя да се надгражда с диалози за стопанска система, просвета, инфраструктура и т.н "

Януари няма да се кандидатирам за водач на Българска социалистическа партия, тъй като тогава е конгресът, който би трябвало да установи оставката ми и да насрочи директен избор, който евентуално ще се състои през март, само че премислям разновидността, не го изключвам, в умозаключение сподели Нинова.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР