Бях в непрестанен контакт с директора на СДВР, написа във

...
Бях в непрестанен контакт с директора на СДВР, написа във
Коментари Харесай

Терзиев за протеста срещу БФС: Бях в непрестанен контакт с директора на СДВР

Бях в непрекъснат контакт с шефа на Столична дирекция на вътрешните работи, написа във Facebook кметът на София Васил Терзиев във връзка на изказванията на Министерство на вътрешните работи за разрешението на митинга против БФС предходната седмица.

 

Кметът изрично отхвърля обвиняванията на шефа на Столична дирекция на вътрешните работи и вътрешния министър, че Столична община не е показала своевременна информация до полицията за разрешаването на митинга на футболни почитатели против управлението на футболния съюз, трансформирал се в разгром.

 

Терзиев напомня, че правото на кротичък митинг може да бъде лимитирано единствено, в случай че има " несъмнени данни ", че той може да протече спокойно, а въпросните данни се дават от Министерство на вътрешните работи.

 

Ето по какъв начин продължава обявата на Терзиев във Facebook:

 

" Твърденията, че Столичната община не е съгласувала митинга с Министерство на вътрешните работи и Столична дирекция на вътрешните работи в законовия период, не дават отговор на истината. Аз персонално организирах диалог с Директора на Столична дирекция на вътрешните работи и бях в непрекъснат контакт през онази вечер ", написа в обществената мрежа Васил Терзиев.

 

И продължава с коментар на чуването на министър Калин Стоянов и управлението на Столична дирекция на вътрешните работи в парламентарната комисия по вътрешна сигурност в сряда.

 

" От чуването на вътрешния министър Калин Стоянов в Комисията по публичен ред и вътрешна сигурност на Народното събрание и мненията на председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова и народния представител и специалист по фирмена сигурност Маноил Манев - членове на Комисията, разбрах, че те трансферират виновността за размириците и последвалата непропорционална полицейска реакция предишния четвъртък в София върху Столичната община и към мен персонално. Това демонстрира надълбоко непознаване и занемаряване на съществени правила, залегнали в Конституцията и законите на България или общоприет опит за манипулиране на обществото.

Правото на спокойно заседание на жителите е конституционно уредено. Принципът е, че ограничението му може да почива само и единствено на „ несъмнени данни “ и по законоустановена процедура. За благополучие на всички нас! Има закони и те би трябвало да се съблюдават – от всички.
А „ несъмнени данни “ като кмет мога да получа само от държавен орган, разполагащ с пълномощия да събра такива данни. Органът, който доста добре познава криминогенните фактори и е оправомощен да ръководи рисковите за публичния ред обстановки е Министерство на вътрешните работи. Така най-малко споделя Законът за Министерство на вътрешните работи, който вменява на „ органите на реда “ да правят оперативно – издирвателна, осведомителна и превантивна активност, с цел да могат да правят оценка и предотвратяват риска, от избрани обстановки за публичния ред. И като го оценят, да осведомят обществеността и институциите, че са налице „ несъмнени данни “ - съображение да се ограничи конституционно закрепеното право на жителите на събирания. Кметът, на база получените от Министерство на вътрешните работи данни, може да издаде стимулирана писмена заповед, с която да ограничи това право на жителите, а самата заповед предстои на правосъдно обжалване. Разбира се, в случай че данни няма, сходна заповед би била недействителна и ограничаваща конституционни права.
И рискът за публичния ред при спортни мероприята също се прави оценка от Министерство на вътрешните работи, според Закона за запазване на публичния ред. А степента на риск се дефинира от уредника на мероприятието и спортната федерация, администрираща съответния тип съревнование, взаимно с органите на Министерството на вътрешните работи.


А кметът? Кметът може да дефинира по какъв начин да бъде изтърпяно наказването обществено-полезен труд на евентуалните извършители по отношение на сходни мероприятия, още веднъж съгласно закона.


Живеем в правова страна и правата на жителите могат да бъдат ограничавани единствено в законоустановени случаи и въз основа на изискуеми по закон данни. Добре е всички държавни органи да държат сметка за това при осъществяване на служебните си пълномощия. Включително Министерство на вътрешните работи.


Отговорното държание и познаването на законите от всички заемащи обществена служба не е пожелателно, а наложително. Всичко останало разрушава всяка минута доверието на хората в институциите. "

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР