Бях тийнейджър, когато моята кръстница Олга за пръв път ми

...
Бях тийнейджър, когато моята кръстница Олга за пръв път ми
Коментари Харесай

Финландците унищожиха нашата армия

Бях младеж, когато моята кръстница Олга за пръв път ми описа за " Зимната война " сред Съветския съюз и Финландия през зимата на 1939/1940 година. Когато преди време Сталин почнал под фиктивен претекст своя зле квалифициран поробителски поход против Финландия, Олга работела като здравна сестра в Москва.
" В учебниците тази война се загатваше единствено с няколко реда "
" Беше извънредно. Докарваха безчет млади войничета с ужасяващи измръзвания и рани от снайперисти, които въобще не можеха да бъдат лекувани.

Финландците унищожиха нашата войска, само че на нас ни беше неразрешено да приказваме за това. Те трябваше да ни правят отстъпка няколко области, само че ние по този начин и в никакъв случай не успяхме да ги превземем ", разказваше моята кръстница.

Това беше същински потрес за мен, тъй като в нашите учебници тази война се загатваше единствено с няколко реда.

През моето детство, т.е. през 1970-те и 1980-те години, в тогавашния Съюз на съветските социалистически републики на Финландия се гледаше като на " най-приятелската " от всички буржоазен страни. Някои финландски артикули като топено сирене или зимни якета бяха съвсем единствените западни артикули, до които руските жители успяваха да се доберат. Но след разказите на моята кръстница Олга към този момент не можех да виждам на финландците като на безобидни производители на сирене.

Години по-късно чух за пръв път една фамозна финландска ария от военната 1939 година, чийто рефрен " Нет, Молотов " осмиваше Сталиновия национален комисар за външните връзки Вячеслав Молотов. Финландците фактически бяха съумели да опазят своята самостоятелност, въпреки и с цената на известни ограничавания и условия, диктувани от Москва.

Спазването на неутралитет беше най-важното от тези условия. Или с други думи: възбраната Финландия да влиза в НАТО, учреден през 1949 година. Дори когато Съветският Съюз се разпадна през 1991 година, обществеността във Финландия остана резервирана във връзка с вероятно присъединение към Алианса.

Финландия постоянно е била доста тясно обвързана с Русия в икономическо отношение. По-голямата част от потребностите на страната от нефт и газ се покриват с съветски доставки. Росатом - държавната съветска компания за градеж на атомни централи даже проектира построяването на една централа във Финландия. А това е рядко срещано за една западна страна.

Поддържането на политически контакти с Кремъл беше неотменима съставка на финландската политика. Финландският президент Саули Нийнистьо беше измежду дребното западни политици, които до януари постоянно разговаряха или се срещаха с съветския президент Путин.

Днес обаче в Хелзинки още веднъж се пее остарелият войнишки шлагер от 1939 година. Финландците още веднъж споделят " Нет " - този път на Путин. И са подготвени да се причислят към Северноатлантическия съюз.

Финландският неутралитет - един от най-дълготрайните белези на европейската архитектура за сигурност след Втората международна война, се срина единствено за няколко седмици - под усещането на съветската нападателна война против Украйна.

За Путин това е тежък политически удар. От първото си публично посещаване във Финландия през 2001 година той непроменяемо полагаше огромни старания, с цел да поддържа политическите и стопански контакти сред двете страни. А в този момент е заставен да види по какъв начин плодовете на неговата политика бяха унищожени единствено за няколко седмици. Финландия предприе и втори алегоричен акт - отхвърли се от осъществяването на плана за атомна централа с Росатом.

В отговор Русия приключи доставките на електрическа енергия за Финландия в нощта против 14 май. Финландците обаче са готови за възможни компликации и към този момент търсят нови снабдители на сила. Дългогодишният им опит от контактите с Русия ги е научил, че Кремъл взима насериозно единствено тези, които са подготвени на жертви и които не се огъват.
Путиновият опит за военно изнудване е жертван на неуспех
Войната в Украйна разкри какъв брой тъпо е положението на съветската войска. Същевременно финландските въоръжени сили постоянно вземат участие в ученията на НАТО, имат съвременни оръжия и са изцяло съвместими с останалите армии от Алианса.

Ако Кремъл реши да усили своето военно наличие по протежението на 1000-километровата граница с Финландия, финландците ще могат да разчитат на поддръжка от страна на новите си съдружници от НАТО, в това число от Съединени американски щати, които ще трансферират свои войски и въоръжения в района.

Стратегическите позиции на Русия в Северна Европа ще се влошат значително. Швеция вероятно ще последва финландския образец и по този начин Балтийският район на процедура ще се трансформира в територия на НАТО.

Стига Алиансът да пожелае, той ще може към този момент и доста по-лесно да изолира Калининград - съветския анклав сред Полша и Литва.

Каква подигравка единствено: Путин трансформира битката против разширението на НАТО в своя запазена марка, а в този момент е заставен да гледа по какъв начин войските на НАТО се разполагат на 130 километра от Санкт Петербург. На Молотов това по никакъв начин не би му се харесало.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР