Бях на 30 години, когато едни добри и мили хора

...
Бях на 30 години, когато едни добри и мили хора
Коментари Харесай

Едно изречение, което обяснява най-добре маркетинга

Бях на 30 години, когато едни положителни и благи хора от „ Бизнес Уийк “ взеха решение, от което бяха извънредно горди. Щяха да ме създадат – мен, който не разбираше безусловно нищо от маркетинг, виновен редактор, покриващ всички тематики за маркетинг в списанието.

Мога да кажа, че с категоричност бяха го решили и нямаше мърдане. Дадоха ми една седмица да се приготвя. На изпращане от офиса ме потупаха по гърба и ми споделиха „ О, и апропо, в първия ти работен час на позицията изпрати записка до всеки кореспондент и редактор в списанието и му кажи какво ще правиш като редактор „ Маркетинг “. Обясни му от какво тъкмо се нуждаеш, с цел да ти оказва помощ “.

Бях в потрес . През идващите 168 часа не си припомням да съм спал доста. Посветих времето си на това да приказвам с всеки на тази планета, който наподобява се бе занимавал с това нещо „ маркетинг “. С професори, несъмнено, по какъв начин без тях. С консултанти. С генерални маркетинг шефове. С майки и татковци. Всички те наподобява вършеха добра работа за задачата. Дори разпитвах клиенти и клиентки на магазини (добре де, бяха приятелите ми), с цел да схвана какво им харесва и какъв вид неща ги карат да купуват. Както когато са в мола, по този начин и в супермаркета. Или пък когато вземат решения за покупка от името на фирмите си.

Зададох стотици въпроси . Написах 150 страници бележки . И когато филтрирах всички това, се роди едно изречение, което съгласно мен най-добре изяснява маркетинга. То е следното:

" Маркетингът, стеснен до безспорните си основи, е удивително елементарен: Разбираш на кого искаш да продадеш и по-късно определяш по какъв начин ще го накараш да купи. "

Продължава на страница 2.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР