Бягство от пламъците в 41-градусови жеги с дете на рамене,

...
Бягство от пламъците в 41-градусови жеги с дете на рамене,
Коментари Харесай

Мамо, ще умра ли?: българско семейство за пожарите в Родос

Бягство от пламъците в 41-градусови жеги с дете на плещи, хиляда евро за рейс до летището и три поредни евакуации. Така се спасява от пожарите на гръцкия остров Родос българското семейство Борисови - Юлиян, Гергана и двете им деца, на четири и на 11 години. Те живеят в Дюселдорф. Преди две седмици отпътуват на отмора на Родос, без да подозират че няколко дни по-късно край хотела им ще бушуват пожари.

" Като че ли никой не допускаше, че пожарът ще стигне до нас. Очаквахме управляващите да реагират уместно, да загасят огньовете. Но нещата ескалираха внезапно ", споделя Юлиян пред Дъждовни води.

Гъст черен пушек над хотела

От предходната седмица на цялата територия на Родос текат евакуации заради горския пожар, който бушува на два фронта в югоизточната част на острова. Хиляди туристи чакаха полети, с които да се приберат по домовете си, а над 20 000 души бяха евакуирани по суша и вода.

По обяд на 22-ри юли фамилията на Юлиян получава уведомление, че в селото, в което се намират, тече евакуация. Минути по-късно виждат гъст черен пушек зад хотела, а скоро и пламъци.

Части от хотела пламват минути след известиетоСнимка: privat

" Обмислях кой е най-добрият миг да побегнем. Осемстотин души можеха да загинат. Управителите на хотела споделиха на всички: " Идете да обядвате, всичко е наред ". А долу имаше ужасно доста деца, ужасно доста хора, които умерено обядваха, като че ли не се случва нищо ", спомня си Юлиян.

От управата на хотела твърдят, че има рейсове за евакуация. Но се оказва, че транспортни средства не са обезпечени, а инструкциите се менят всяка минута. От локалното посланичество на туроператорската организация не реагират на пожарите.

Седем километра бяг до спасението

" Синът ми се нагълта с дим, стартира да кашля. Проблемът с въглеродния оксид е, че не знаеш по кое време може да докара до отравяне. Всички имахме главоболие и не знаехме отровени ли сме или не. Единствената ни цел беше да избягаме колкото може по-бързо от пушека ", споделя Юлиян.

Реакцията на фамилията е бърза - тичат седем километра до идващия непосредствен курорт, надалеч от прииждащия пушек. Слънцето е мощно, а водата е на изчерпване. На идване във втория хотел съумяват да купят единствено вода и слънцезащитен крем.

" Жена ми тичаше с щерка ми откъм гърба, синът ми беше на раменете ми. Всичко това на 41 градуса горещина ", разказва обстановката Юлиян.

Стотици хора се пробват да се спасят, само че на брега има единствено една лодкаСнимка: Julian I. Borissoff

" За щерка ми беше необикновен потрес, тя непрестанно питаше плачейки дали вървим в вярната посока, дали се отдалечаваме от пожара ", споделя Гергана.

От хотела ги убеждават, че към този момент са на безвредно място, само че единствено успокоенията не са задоволителни. Минути по-късно Юлиян получава второ уведомление: регионът, в който се намират, също не е безвреден. В рамките на половин час фамилията още веднъж потегля, макар умората от изминатия път.

" Трябваше да излезем на магистралата, нямаше паваж или тротоар, по който да вървим. Ходихме отново шест-седем километра до следващия курорт в Генади. На финала - при последните два километра - една жена се смили над нас и ни закара до селото. "

Децата на Гергана и Юлиян спят на столове в един от хотелите, които ги приютяваСнимка: privat

На 15 километра от първия хотел ситуацията наподобява по-спокойна. Към 1100 души, измежду които са и семейство Борисови, са избягали в село Генади. Гергана и Юлиян се оглеждат за благоприятни условия за спане - на шезлонги, на столове или на плажа - най-вече поради децата. Опитите за връзка с туроператорите остават безуспешни.

Паниката не стопира и в Генади. " Нямаше дете, което да не плаче. Чух доста деца на британски фамилии да питат: " Мамо, ще умра ли?' "

Пред хотела чакат таксита и рейсове, резервирани по-рано от фамилии с персонален превоз към летището на остров Родос. Притеснени гости, доста от които родители с дребни деца, се пробват да нахълтат в рейсовете за избавление.

" Проблемът ескалира с водача, който се опитваше да ни изгони от автобуса. Поиска от нас четиримата 1000 евро за 30-те километра до летището. Важното е, че се спасихме ", споделя Юлиян.

Вижте фрагментите, които семейство Борисови ни изпратиха:

Кадри от пожарите на остров Родос

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Днес семейство Борисови са живи и здрави в дома си в Дюселдорф. Гергана и Юлиян са облекчени, че са избягали от огнения пъкъл, само че към момента изпитват боязън от бъдещи пътувания в чужбина. Юлиян остава оптимист и е признателен за гостоприемството на гърците, които са им помогнали по пътя назад.  " Убеден съм, че ще се върнем в Гърция и това ще е поради хората там ", споделя той.

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР