Бягането за здраве винаги е привличало добрите каузи. Самото то

...
Бягането за здраве винаги е привличало добрите каузи. Самото то
Коментари Харесай

Зелена светлина - здравословно събиране на отпадъци

Бягането за здраве постоянно е привличало положителните дела. Самото то е добра идея, защото потвърдено поддържа положителната форма на хората и ги държи надалеч от медикаментите. Само че шведите откриха още по-трайна изгода от джогинга. Нарекоха я плогинг. Освен тичане за здраве, дисциплината включва и събиране на изхвърлени не на място боклуци, най-много пластмасови.

Ползите са не една и две. Освен разчистване на дразнещите опаковки, практикуващите развиват и упражняват спомагателни качества: да виждат бързо отпадъка, да се отклоняват чевръсто от трасето, да се навеждат и да го прибират в особено квалифициран плик или чанта. Допълнителни придвижвания, които придават многообразие на инак еднообразното подтичване.

Никой не може да каже сигурно по какъв начин се е зародил плогингът. За най-вероятен създател на придвижването е апетитен природолюбителят Ерик Алстрьом. След като се преместил от ски курорта Аре в Стокхолм, той не могъл да свикне с търкалящите се тук и там пластмасови опаковки по улиците. Алстрьом почнал да провежда групички от запалянковци бегачи, които се обличали в ярки екипи и, въоръжени с торби, излизали дружно на лов за боклуци. Всяка аналогия с облечени блестящо групи хора, въоръжени с метли, които се борят със замърсяването по нашенските улици, е изцяло инцидентна.

Но да се върнем на тематиката за дисциплината " плогинг " в Швеция. Тя притегля от ден на ден фенове. Анализаторите, чиято работа е да проучват всяка оригиналност от този вид настояват, че хората изпитват задоволство от чувството за двойно, че и тройно по-голямата изгода от бягането за здраве. Шведската дума, която е производна от глаголите " търча " и " групирам " към този момент е позната в доста страни по света. И тъй като обществените медии правят и много потребна работа, от ден на ден бегачи се провеждат за взаимни обиколки в градски, а и в извънградски региони, като придават нова, още по-полезна багра на олимпийския принцип, че " значимо е присъединяване ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР