By Yves Desbazeille - Director General , FORATOM, Еuractiv.com Ако

...
By Yves Desbazeille - Director General , FORATOM, Еuractiv.com Ако
Коментари Харесай

Ядрената енергия: Осигурява на икономиките безвъглероден растеж, работни места и лидерство в иновациите


By Yves Desbazeille - Director General, FORATOM, Еuractiv.com

Ако Европа се отнася съществено към декарбонизиране на стопанската система си до 2050 година, една четвърт от създадената в Европейски Съюз електрическа енергия ще би трябвало да продължи да идва от нуклеарна сила. Това освен ще разреши на Европейски Съюз да реализира своите цели без въглеродни излъчвания, като в същото време подсигурява, че има достъп до силата, от която се нуждае, когато се нуждае от нея, което ще обезпечи на остарелия континент забележителен капацитет за икономическия напредък и основаването на работни места.

Причината за това е, че понастоящем:

- Всяко изразходвано евро в нуклеарната индустрия генерира 5 евро в Брутният вътрешен продукт на ЕС;
- Всяко директно основано работно място в нуклеарната промишленост основава 3.2 работни места в стопанската система на Европейски Съюз като цяло.

Приносът на нуклеарната сила за стопанската система на Европейски Съюз

Според ново изследване на Deloitte нуклеарната индустрия - с конфигуриран потенциал 118 GW - понастоящем поддържа повече от 1,1 милиона работни места в Европейски Съюз и генерира повече от половин трилион евро от Брутният вътрешен продукт.

Тези числа са доста по-високи от, да вземем за пример, вятърната и слънчевата индустрия. Вятърната промишленост (с конфигурирана мощ от 160 GW) поддържа малко над 250 000 работни места в Европа и генерира 36,1 милиарда евро от Брутният вътрешен продукт. Слънчевият енергиен бранш поддържа малко над 80 000 работни места (с конфигурирана мощ от 100 GW).

В вероятност към 2050 година създателите са приели по-висок потенциал за инсталиране на нуклеарна мощ от 150 GW, въз основа на резултатите от предходно изследване на FTI-CL Energy Consulting (Пътят към 2050 г.: ролята на нуклеарната сила в нисковъглеродна Европа). Това значи, че както през днешния ден, нуклеарната сила ще съставлява една четвърт от микса на електрическа енергия. Според техния разбор, 150 GW конфигуриран нуклеарен потенциал ще докара до следните преимущества:

- ще поддържа основаването на повече от 3 милиона работни места годишно;
- генерира 576 милиарда евро годишно в БВП;
- усилва данъчните доходи с 110,2 милиарда евро годишно;
- обезпечава на семействата 490,9 милиарда евро наличен приход.

Целта на работата, осъществена от Deloitte, беше да се оцени приносът на нуклеарния бранш към общата стопанска система на ЕС28. Тя се концентрира върху икономическите и публични изгоди както през днешния ден, по този начин и през 2050 година

Какво значи всичко това?

Икономическите изгоди от поддържането на мощна европейска верига за доставки на нуклеарна сила не свършват дотук, защото промишлеността може да отговори позитивно на доста от другите провокации, пред които е изправен Европейски Съюз.

Директен преход към нисковъглеродна стопанска система: Всички сме съгласни, че Европейски Съюз би трябвало да понижи излъчванията си на CO2. Въпреки това е ясно, че в случай че бъде направено погрешно, това би могло да провокира обилни обществени въздействия, да вземем за пример във връзка с загубата на работни места във въгледобивната индустрия. Както е показано нагоре, всеки GW нуклеарна сила генерира доста повече работни места, в сравнение с, да вземем за пример, вятърната и слънчевата сила, като към половината от тях са високо квалифицирани работни места. Високият нуклеарен сюжет през 2050 година ще обезпечи огромен брой локални работни места както в нуклеарната индустрия, по този начин и в свързаната верига за доставки. Освен това ще би трябвало да се построи забележителен размер спомагателен нуклеарен потенциал, с цел да се поддържа една четвърт дял от нуклеарната сила в микс от електрическа енергия, генерирайки локални работни места в строителната промишленост (вариращи от построяването на самата централа до заобикалящата инфраструктура, да вземем за пример като пътища и жилища). Това предлага обилни благоприятни условия, защото да вземем за пример някои от заетите в въгледобивната индустрия могат да бъдат преквалифицирани, с цел да запълнят разликата в заетостта в нуклеарната индустрия.

Поддържане на конкурентоспособна и декарбонизирана промишлена база: Запазването на работните места и растежа в Европейски Съюз е един от целите на Европа и за това Европейски Съюз ще би трябвало да поддържа мощна промишлена база. Ядрената енергетика явно играе роля в поддръжката на тези промишлености и им оказва помощ да останат в Европа. Например, нуклеарната енергетика може да обезпечи устойчиво доставяне с нисковъглеродна електрическа енергия, от която те ще се нуждаят, защото те минават към повече електрификация на промишлените процеси. В допълнение, нуклеарната индустрия работи дружно с, да вземем за пример, стоманодобивната индустрия за произвеждане на водород от нуклеарна сила за промишлени цели. Ядрените реактори могат също да обезпечават топлота за други промишлени процеси.

Осигуряване на водачество на Европейски Съюз в региона на нововъведенията: Европейски Съюз желае да покаже водачество, когато става въпрос за нововъведения. Европейската нуклеарна индустрия остава доста дейна в това отношение, като научноизследователските планове водят освен до създаването на новаторски реактори, само че и до технологии, които могат да имат приложения в други области, като да вземем за пример медицински, мобилни телефони и даже електрически транспортни средства! Подкрепяйки нуклеарната сила и европейската верига за доставки на нуклеарна сила, Европейски Съюз ще поддържа нововъведенията.

Износ: Европейската нуклеарна промишленост е чист експортьор на артикули и услуги, като сега генерира търговски остатък от 18,1 милиарда Евро в Европейски Съюз. Очаква се тази цифра да нарасне до 24,8 милиарда евро годишно до 2050 година въз основа на високия нуклеарен сюжет.

Накратко

Високо равнище на развиване на атомните мощности с потенциал от 150 GW ще докара до необятно публикувани стопански изгоди в целия Европейски Съюз, поддържайки повече от един милион нови работни места и стотици милиарди евро в спомагателен напредък на Брутният вътрешен продукт, данъчни доходи (включително локални данъци) и приходи на семействата.

Въз основа на резултатите от това изследване може да се заключи, че един GW конфигуриран нуклеарен потенциал в Европейски Съюз обезпечава:

- годишни вложения в нуклеарната и свързаната стопанска система от 9,3 милиарда евро;
- непрекъсната и локална претовареност на малко под 10 000 души.
- генерира 4,3 милиарда евро в Брутният вътрешен продукт на Европейски Съюз.

За нас: Европейският конгрес за атомна сила (FORATOM) е основаната в Брюксел комерсиална асоциация за нуклеарната енергетика в Европа. Членството на FORATOM се състои от 15 национални нуклеарни асоциации и посредством тези асоциации FORATOM съставлява близо 3 000 европейски компании, работещи в сектора и подкрепящи към 1,1 милиона работни места.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР