By Vanand Meliksetian - May 22, 2019, oilprice.com През 2019

...
By Vanand Meliksetian - May 22, 2019, oilprice.com През 2019
Коментари Харесай

Москва може да използва „ядрена опция“ в европейската газова надпревара


By Vanand Meliksetian - May 22, 2019, oilprice.com

През 2019 година конкуренцията за дял в европейския газов пазар се усилва, което дава обещание годината да бъде значима година. Резултатът от този конкурентен развой ще има дългогодишен резултат. Две взаимосвързани, само че обособени развития имат доста влияние върху вноса на сила в Европа. От една страна, шистовата революцията в Съединени американски щати осъществя големи количества природен газ, който се охлажда като LNG и се транспортира в чужбина. От друга страна, дългогодишният европейски снабдител Газпром работи по спомагателна тръбопроводна инфраструктура като Северен поток 2 и Турски поток, с цел да обезпечи своя пазарен дял, вследствие на засилената конкуренция.

Американската промишленост за природен газ се трансформира в забележителен експортьор и усили каузи си за сметка на съветския държавен енергиен колос Газпром. Дълго време съветските чиновници отхвърлят отрицателните последствия от износа на американски полутечен природен газ. Въпреки това, Сергей Комлев, началник на договорното структуриране и ценообразуване на Газпром износ, неотдавна призна новата обстановка пред списанието на Газпром: „ явно е, че LNG ще бъде главният съперник в борбата за европейския консуматор ". Затова построяването на двата тръбопровода е от първостепенно значение за съветския енергиен колос.

Проблемът с изчезналия газ

Въпреки засилената конкуренция, Газпром към момента прави добър бизнес в Европа. Енергийният колос съумя да изнесе през 2018 година 202 милиарда куб.м газ и удвои облагата си, макар европейските напъните за понижаване на зависимостта от Русия.

Анализаторите чакат зависимостта на Европа от вносен природен газ да се усили още повече, заради изчерпването на вътрешните газови залежи. До 2025 година ще възникне „ празнота “ от към 100 милиарда куб.м, която би трябвало да се запълни с импорт от чужбина. Има две благоприятни условия за угаждане на спомагателното търсене, учредено на съществуващата или „ в развой на създаване “ инфраструктура: LNG или спомагателни доставки от Русия Според множеството анализатори, мотивацията на Газпром да построи Северен поток 2 и Турски поток е по-скоро политическа, в сравнение с икономическа, заради желанието на Москва да заобиколи Украйна и да я накаже за проевропейската си позиция. Остава обаче фактът, че Газпром към момента зависи, значително, от инфраструктурата на Украйна за по-голямата част от продажбите на газ за европейските клиенти. В интерес на Киев е да резервира статута си на директна страна, което й обезпечава забележителна стратегическа стойност и генерира $3 милиарда годишни директни такси за държавната хазна.

Европейската газова тактика на Москва

До 1 януари 2020 година Газпром има контракт за пренос на газ с украинската Нафтогаз. За да наложи оптимален напън върху Киев, Москва има намерение преди края на 2019 година да приключи и Северен поток 2, и Турски поток. Лишаването на Украйна от нейната стратегическа стойност и доходи от директни такси, съществено ще подкопае позицията й за договаряния с Газпром по повод вноса на съветски газ и най-вероятно ще вкара страната в криза.

Дания обаче, отсрочи утвърждението си за потребление на нейната Изключителна икономическа зона от Северен поток 2, което е крах, който може да отсрочи завършването на газопровода. Интерфакс, новинарската организация, заяви, че Nord Stream AG, компанията, виновна за строителните действия, счита, че планът има закъснения и ще влезе в деяние през 2020 година, вместо до края на 2019 година.

Газпром може да се приготви за това, което някои анализатори назовават " нуклеарна алтернатива ", която ще навреди съществено на позицията на Русия като най-важния енергиен снабдител в Европа. Намерението обаче е,да се окаже оптимален напън върху Украйна и тя да се отстрани трайно от бизнеса за доставка на газ. За да реализира задачата си, Газпром запълва газохранилища в цяла Европа, в това число и отдаването чартърен на спомагателни места. По този метод енергийният колос ще може да извърши минималните си договорни доставки за европейските клиенти, като заобикаля украинската тръбопроводна система.

Предстоящо мъчно решение

Отмяната на доставките посредством инфраструктурата на Нафтогаз ще усили фрапантно цените на газа на континента заради дефицита и най-вероятно ще тласне Украйна в криза. В такава обстановка Киев също по този начин няма да може да купува газ от своите европейски съседи посредством противоположни потоци, което водби довело до пагубна първа година за ръководството на новия президент на Украйна Зеленски. Москва е уверена, обсаденият Зеленски да капитулира и да се придържа към настояванията на Кремъл.

Независимо от опцията, за Русия остава доста малко евентуално да избере този вид, защото това също би засегнало доста репутацията й на благонадежден снабдител.

Преводът е оповестен в Бюлетина на Център за проучване на Балкански и черноморски район
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР