By Leman Mammadova,azernews.az Глобалният търговски оборот на SOCAR за втечнен

...
By Leman Mammadova,azernews.az Глобалният търговски оборот на SOCAR за втечнен
Коментари Харесай

Търговията с LNG на SOCAR се увеличава четири пъти


By Leman Mammadova,azernews.az

Глобалният търговски оборот на SOCAR за полутечен природен газ се нараснал четири пъти, сподели в изявление за AZERTAC президентът на SOCAR Ровнаг Абдулаев.

„ Всяка година навлизаме в нови сфери и нови пазари, и разширяваме бизнеса си. Въпреки че влязохме в стоковия пазар за LNG през 2017 година, който е нов за нас, успяхме да увеличим международния си търговски оборот повече от четири пъти единствено за една година ”, сподели той.

Говорейки за обичайните области за работа на компанията - изследване и рандеман, Абдулаев означи, че SOCAR фрапантно през последните две години е нараснала дейностите си по сондиране с 66%.

От 2015 година 4 сондажа на дълбочина над 6000 метра са пробити и предадени в полетата Bulla DenizиUmid. В момента дълбочината на новия сондаж в полето Umid, е 6810 метра, исондирането ще завърши скоро, добави той.

Ръководителят на SOCAR означи също, че новото сондажно оборудване за нефт и газ, наречено " HeydarAliyev “ ще стартира да пробива първата сонда в региона Absheron през третото тримесечие на тази година и по-късно ще стартира да пробива сондаж в границите на плана " Shafag-Asiman ".

Абдулаев съобщи, че упованията за ресурси от нефт и газ в полето Karabakhса огромни. Около 60% от работата по новата офшорна платформа за Karabakhса приключени.

Първият рандеман от находищата Absheronи Karabakhсе чака през 2020-2021 година.

Очаква се първата сонда да бъде пробита от платформата Umid-2 през 2020 година.

Той също по този начин приказва за активността на SOCAR Polymer. Полипропиленовият артикул, създаван в комплекс SOCAR Polymer, се изнася в Турция и Украйна. В бъдеще продуктът се чака да бъде изнесен в страните от Оперативно-наблюдателно дело и европейските страни, сподели Р.Абдулаев.

През настоящата година общият индустриален потенциал на комплекса ще доближи 220 000 тона и до 300 000 тона през идващите години.

Говорейки за въвеждането в употреба през тази година на цех на SOCAR Карбамид, той съобщи, че преди Азербайджан е внасял карбамиден тор, който има висок азотен потенциал, добавяйки, че в този момент тази фабрика ще задоволи изцяло вътрешното търсене и ще изнесе над 70 % от своя артикул начуждестранни пазари, носещи стотици милиони долари годишно в страната му.

Той засегна и световния мегапроект Южен газов кулоар и акцентира, че първият газ през коридора - над 1.1 милиарда кубически метра,е бил превозен за турския пазар.

" Със сигурност тази цифра ще се усили и ще доближи 6 милиарда кубически метра годишно през идващите години ", сподели той.

Той също по този начин загатна, че вследствие на значителното нарастване на добива на природен газ в Азербайджан през 2018 година, SOCAR изцяло отхвърли да внася газ от чужбина.

Проектите, които ще бъдат осъществени през идващите години, ще обезпечат енергийната сигурност на страната и ще дадат опция на Азербайджан да се трансформира в стратегически енергиен център сред двата континента.

Нефтена компания на Азербайджан SOCAR е една от 50-те най-големи международни петролни компании. Мисията на SOCAR е да подсигурява енергийната сигурност на Република Азербайджан.

Три индустриални поделения, една нефтена рафинерия и едно газопреработвателно дружество, цех за произвеждане на дълбоководни платформи, два доверителни фонда, един институт и 23 подразделения работят като корпоративни субекти под шапката на SOCAR. SOCAR има забележителна позиция в редица районни и интернационалните енергийни планове.

Понастоящем SOCAR е единственият производител на петролни артикули в страната, както разполага с повече от 370 бензиностанции в Швейцария, Грузия, Румъния и Украйна.

Преводът е оповестен в Бюлетина на Центъра за проучване на Балкански и черноморски район
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР