By Karen Graham, 2017,digitaljournal.com Ако някой ви помоли да посочите

...
By Karen Graham, 2017,digitaljournal.com Ако някой ви помоли да посочите
Коментари Харесай

Дейността за добив на пясък – глобалният ресурс, който се превръща в оскъден


By Karen Graham, 2017,digitaljournal.com

Ако някой ви помоли да посочите най-извличаните първични материали от Земята, може да отговорите с изкопаеми горива или биомаса. Въпреки това, отговорът, който натежава, в реалност е пясък и трошляк.

Ако се покаже фотография на пясък, множеството хора мислят за морета, речни делти, пустини и безкрайни благи плажове - един безконечен запас, който, наподобява, ще продължи постоянно.

Експлоатацията на пясък, провокирана от засилената урбанизация и нерегулираното извличане на този световен запас, към този момент е предизвикала екологични вреди и оказва въздействие върху водоснабдяването и води до доста мощен спор. С течение на годините доста малко е въображаемо за обществено икономическите и екологични въздействия, които пясъчният рандеман може да има върху даден район или общественост.

" Пясъкът е един от най-извличаните материали след изкопаемите горива и биомасата ", споделя Aurora Torres, еколог и откривател в региона на добива на пясък в German Centre for Integrative Biodiversity Research/Немския център за интегриращи проучвания на биоразнообразието.

Пясъкът в градското развиване

Пясъкът е съществена съставна част в бетона, стъклото, асфалта и електрониката, което го прави със значително значение за множеството планове за градско развиване. Пясъкът също е от значително значение за увеличение на земната маса, посредством напредването на пясъка от едно място на друго. Може да се каже, че е като да вземеш от Петър да платиш Пол.

Бъдеще, построено върху пясък

В Китай броят на хората, живеещи в градски региони, над половин милиард, се е утроил за повече от 60 години. Това е покрай общото население на Съединени американски щати, Канада и Мексико. Китай, единствено през последните няколко години е употребявал повече цимент от Съединени американски щати, използван през целия 20-ти век.

Това значи, че е употребен пясък за покриване на целия щат Ню Йорк с един сантиметър пясък.

Какви са последствията от толкоз доста рандеман на пясък за бетон? Драгирането на толкоз доста пясък от река Яндзъ и езерото Поянг подкопа мостове, пречи на корабоплаването и аргументи разрушение на хиляди километри речни крайбрежия. Огромни количества пясък също по този начин се употребяват в Китай и други елементи на света за планове за рекултивация на земя, рандеман на шистов газ и стратегии за подмяна, възстановяване на плажове.

В Съединените щати плажът в Монтерей, Калифорния, се употребява от Cemex, международна строителна компания със седалище в Мексико, за рандеман на пясък. Cemex работи с драга, който всяка година изсмуква почти 270 000 кубически метра пясък.

В предишното,по продължение на плажовете на Калифорния имаше доста пясъчни мини, само че през 80-те години интензивността беше спряна поради проблеми с ерозията. Cemex съумя да откри пропуск в нормативната уредба,защото неговите интервенции се осъществят над междинната височина на прилив, което ги прави отвън федералните условия.

Минното дело за пясък предизвиква нарушаванията

Пясъкът е локален артикул. Но с бързо растящото население в света, миграцията към градските центрове и повишената потребност от създаване на инфраструктура, добивът на пясък се трансформира в огромна бизнес опция за проведената престъпност. Сега, с локализиран дефицит и някои страни, забраняващи добива на пясък, пясъкът се трансформира в световна стока Стойността на интернационалната търговия с пясък, през последните 25 години, се е нараснала шест пъти, а с повишаването на конкуренцията, проведената престъпност се е намесила, с цел да вземе своя дял от облагата. Наказателни групи в Индия, Италия и другаде правят противозаконна търговия с почви и пясък. Вносът на пясък в Сингапур с огромен размер, докара до разногласия с Индонезия, Малайзия и Камбоджа.

Сингапур желае да усили размера на земната си маса с 20 % и толкоз доста пясък е извзет от Камбоджа, че страната е въвела възбрана за всички минни действия за пясък, заради негативното влияние, което това основава върху околната среда и локалните общности.

Индонезия и Малайзия също са забранили добива на пясък.

Всъщност, защото са направени толкоз малко проучвания на негативните ефектиот добива на пясък в интернационален мащаб, мъчно е да се оцени същинското влияние на добива на пясък върху околната среда и популацията, изключително в по-бедните страни. Все отново можем да сме сигурни в едно - световното търсене на пясък ще се усили, защото урбанизацията продължава да пораства и морските равнища не престават да се повишават.

Преводът е оповестен в бюлетина на Центъра за проучване на Балкански и черноморски район

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР