By DINA KHRENNIKOVA on 7/25/2018, worldoil.com (Bloomberg) - Русия, една

...
By DINA KHRENNIKOVA on 7/25/2018, worldoil.com (Bloomberg) - Русия, една
Коментари Харесай

Руският петрол се подготвя за най-голямата данъчна ревизия за 20 години


By DINA KHRENNIKOVA on 7/25/2018, worldoil.com

(Bloomberg) - Русия, една от трите най-големи добиващи недопечен нефт страни в приготвя най-радикалното разклащане на своята система за петролни такси от 1999 година насам. Промените, които ще разрешат на производителите на страната да изнасят недопечен и нефтопродукти без мито до момента в който покачват разноските си на сондажа, се чака да реализират съглашение от президента Владимир Путин до края на годината и да внесат доста нужните средства за многомилиарния проект за възкръсване на намиращата се в застой стопанска система.

1.Какви са данъчните промени?

От началото на идната година Русия последователно ще понижи експортните мита върху суровините и петролните артикули, до момента в който бъдат изцяло отстранени през 2024 година В същото време тя ще увеличи концесионните такси за рандеман на нефт със същата сума, като резервира фискалната тежест за добиващите компании- експортьори.

За рафинериите данъчните промени може да бъдат по-болезнени, защото се покачва цената на всеки барел, който обработват. За да лимитират загубите и да предотвратят растежа на цените на горивата, държавното управление ще предложи данъчни облекчения за няколко типа рафинерии, в това число сибирските уреди, които са надалеч от огромните пристанища, както и за оборудванията, които влагат минимум 60 милиарда рубли (950 милиона долара) сред 2016г. и 2024 година

Правителството също по този начин ще предлага облекчение за рафинерии, в които високо октановият бензин съставлява минимум 10% от общата продукция, както и на рафиниращите дъщерни сдружения на добиващите нефт, които подлежат на интернационалните наказания. Това значи, че главно всички огромни съветски петролни компании ще получат данъчни облекчения за своите рафинерии.

Преразглеждането на налозите е вторият опит на Русия да отстрани експортните мита върху суровия нефт и нефтопродуктите след предходни опити и старания през 1996 година Само три години след този ход, държавното управление бе насила да възвърне таксите, защото се справяше със средства след финансовата рецесия от 1998 година

2. Дали Русия ще изнася повече нефт, откакто бъде освободен от мита?

През миналото десетилетие Русия продаде почти половината си петролната си продукция в чужбина, като през 2017г. износа на недопечен нефт и кондензат възлиза на 257 милиона тона (5,16 MMbpd), демонстрират данни на Енергийното министерство. Този дял е малко евентуално да се промени вследствие на данъчната промяна, даже в случай че облагите падат за рафинериите, които няма да получат облекчение, съгласно заместник-министъра в министерството Павел Сорокин. Той пресмята, че дружно такива рафинерии обработват към 15 милиона до 17 милиона тона годишно и множеството няма да затворят, тъй че единствено част от спомагателния недопечен нефт ще бъде освободен за експорт. Ако за един месец интернационалните цени на петрола набъбнат с повече от 15%, което прави по-привлекателно за огромните съветски добивни компании да продават в чужбина, проектозаконът разрешава възобновяване на експортните мита за недопечен нефт и нефтопродукти, като митото за артикули е несъмнено на 60% от таксата за експорт на нефт.

3.Защо в този момент се трансформира данъчната система?

Петролът, който дружно с природният газ е главният източник на доходи за бюджета на Русия, през идващите шест години ще добави в допълнение към 1 трилион рубли към държавната хазна, с помощта на данъчната промяна, съгласно Министерството на финансите. Това е привлекателна вероятност за държавното управление, като се захваща с проект за 8 трилиона рубли, с цел да съживи стопанската система. Реформата на налога върху нефта е единствено част от фискалния пъзел, който също включва увеличение на налога върху добавената стойност и увеличение на пенсионната възраст.

По-важно, неотдавнашното покачване на интернационалните цени на петрола докара през май и юни до покачване на вътрешните цени на бензина, предизвиквайки митинги в Русия единствено седмици преди международното състезание по футбол. След ad-hoc съглашение с основните съветски компании-добиващи нефт, с цел да поддържат цените на горивата отмерено, държавното управление форсира работата по основаване на по-стабилна регулаторна рамка.

4.Кой печели и кой губи?

" Победителят е съветският бюджет, а губещите са консуматори, най-вече тези от Евразийския стопански съюз, които ще заплащат повече за съветския недопечен нефт и за петролните артикули ", сподели Александър Бургански, анализатор в основаната в Лондон аналитична Renaissance Capital.

Търговските сътрудници на Русия в Евразийски стопански съюз, главно Беларус и Казахстан, понастоящем получават съветски безмитен недопечен нефт и изплащат експортните си такси единствено върху горивата, които след това създават и препродават отвън Съюза. Министерството на финансите на Русия счита, че тези безмитни доставки костват на Русия към 140 милиарда рубли годишно. След влизането в действие на новата данъчна система, клиентите ще платят цена за петрола, която взема поради по-високия налог върху производството.

За съветските петролни колоси резултатът от данъчните промени значително е безпристрастен, съгласно анализатора Burgansky, който не вижда " никакъв значителен резултат " от промяната върху приходите.

Данъчната промяна е най-голямото предизвикателство за съветския нефт след новата договорка на страната с ОПЕК. Суверенният фонд на Русия може да се утрои през 2021 година поради растежа на цените на петрола.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР