БВП на Украйна, който отбелязва критично ниски стойности на фона

...
БВП на Украйна, който отбелязва критично ниски стойности на фона
Коментари Харесай

Спиранията на тока сриват критично БВП на Украйна

БВП на Украйна, който отбелязва сериозно ниски стойности на фона на продължаващата война, ще спадне още повече - с 39% през годината, в случай че систематичните спирания на електрозахранването заради съветски обстрел прoдължат още няколко седмици.

За това предизвести Юлия Свириденко, първи вицепремиер и министър на стопанската система по време на визитата си във Вашингтон, в коментар за " Укринформ ".

" Според нашите калкулации, в случай че спиранията продължат през идващите няколко седмици, Брутният вътрешен продукт на Украйна ще намалее още повече - с 39% ", сподели ръководителят на Министерството на стопанската система.

Тя акцентира, че спиранията на електрозахранването засягат освен семействата, само че и бизнеса и компаниите, които са принудени да спрат активността си.
 Киев се готви за студена и тъмна зима
Киев се готви за студена и тъмна зима

Възможна е и евакуация на града

Украинската стопанска система към този момент пострада вследствие на войната заради окупацията на избрани територии на Украйна, където са ситуирани металургични и други огромни предприятия, както и унищожаването на инфраструктурата, приключването на работна ръка и капитал и доста други фактори. Освен това веригите за доставки са съществено нарушени.

" Ако към листата се прибавят още проблеми с разрушени енергийни мрежи, нашият Брутният вътрешен продукт ще падне още повече ", означи Свириденко.

За да се реши казусът или най-малко да се смекчат последствията от него, министърът счита, че е належащо на първо място бързо да се възвърне развалената инфраструктура. Освен това преходът на бизнеса към различни източници на сила може да изиграе своята роля. Като образец тя уточни огромен брой бензиностанции, които употребяват генератори за ток по време на спирания.

Според последните оценки на МВФ, оповестени в края на октомври, се чака Брутният вътрешен продукт на Украйна да спадне с 35% в края на тази година.
 Киев прави вероятното да не остане трайно на мрачно
Киев прави вероятното да не остане трайно на мрачно

Поради дейностите на Русия

Припомняме, че на 6 ноември, кметът на украинската столица Киев Виталий Кличко увери, че столичните управляващи вършат всичко, с цел да подсигуряват, че електрическата енергия, топлината и връзките няма да изчезнат трайно от Киев заради дейностите на Русия.

Кличко означи, че градските управляващи на Киев обмислят разнообразни сюжети, с цел да бъдат подготвени за всевъзможни събития. По-специално, градът е подготвил ресурси от дизелово гориво, електрогенератори, храна и питейна вода, както и точки за отопление.

В същото време той прикани жителите на Киев също да създадат нужната подготовка.

На 4 ноември, украинският президент Владимир Зеленски съобщи във вечерно видеообръщение, че 4,5 милиона украинци са останали без електричество довечера заради планувани спирания на електрозахранването.
 Нови съветски удари оставиха Киев без ток Обновена
Нови съветски удари оставиха Киев без ток

Най-малко един човек е умрял при офанзивата

От средата на октомври съветската войска нападна енергийната инфраструктура на Украйна с ракети и безпилотни самолети камикадзе (последните, съгласно Киев, се доставят на Москва от Иран). По-рано Зеленски съобщи, че бомбардировките са нанесли вреди на към 40% от енергийните уреди на Украйна.

В резултат на това украинските управляващи вкараха график за планувани спирания на електрозахранването: улиците в доста градове не се осветяват, придвижването на тролейбусите е спряно, а жителите са призовани да не употребяват електрически уреди в пиковите часове.

Зеленски прикани локалните управляващи да не употребяват ненужно електрическа енергия, а енергийните компании да изясняват на хората за какво даден квартал или улица са без ток.

Сред засегнатите райони са Киев, както и Киевска, Днепропетровска, Житомирска, Запорожка, Сумска, Кировоградска, Харковска, Черниговска, Хмелницка и Черкаска област.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР