БВП на Германия (тъмносиньо) срещу БВП на Еврозоната (светлосиньо) по

...
БВП на Германия (тъмносиньо) срещу БВП на Еврозоната (светлосиньо) по
Коментари Харесай

Германската икономика създава главоболия на ЕЦБ

БВП на Германия (тъмносиньо) против Брутният вътрешен продукт на Еврозоната (светлосиньо) по тримесечия.

Увеличаване

Брутният вътрешен продукт на Германия (тъмносиньо) против Брутният вътрешен продукт на Еврозоната (светлосиньо) по тримесечия.

Преглед на оригинала [Financial Times] Смаляване
Още по тематиката
Еврозоната с най-слаб растеж от 2014 година, Брутният вътрешен продукт на Германия се свива на тримесечна база

Двигателите на напредък още веднъж са от Централна и Източна Европа
14 ное 2018
Главният икономист на ЕЦБ: Еврозоната към момента се нуждае от тласъци

Представители на валутния съюз разискват разновидности за намаляване на отрицателното въздействие на Италия на дълговите пазари
14 ное 2018
Ръстът на европейската стопанска система ще се забави трайно

Есенната икономическа прогноза на Европейската комисия превижда нескончаем, само че слаб напредък
8 ное 2018
Продажбите на нови коли в Европа се сринаха с 23% през септември

Това се дължи на влязлото в действие условие на пазара да се оферират единствено модели, минали тест за разход на гориво по нов стандарт
17 окт 2018
Краят на дизела?

Продажбите на дизелови коли в Европа падат, а автомобилните гиганти упорстват, че технологията има бъдеще
22 юни 2018 Стотици хиляди непродадени немски коли събират прахуляк на представителни паркинги из цяла Европа. Съобразяването с новите правила за нездравословните излъчвания и оправянето със абсурда " Дизелгейт " съществено вредят на продажбите на немските автомобилни колоси, написа Financial Times. През тримесечието до септември немската стопанска система, която нормално е мотор на стопанската система на Европейски Съюз и еврозоната, се е свила с 0.2% спрямо предходното. Влошеното показване няма по какъв начин да не повлияе идната стратегическа среща на Европейската централна банка (ЕЦБ) през декември, като има опасения, че рекордно ниските лихви ще бъдат продължени и следващата година.

Продажби в застой

Получавате достъп до всички публикации и целия списък на вестника. Поради натрупващо се закъснение в продажбите огромните немски автомобилни производители краткотрайно са забавили производството, макар че това развиване не e неповторимо единствено за немските компании. Daimler към този момент са понижили плануваната си облага за 2018 година два пъти, от BMW възнамеряват дълготрайно да забавят производството на минимодела, а Volkswagen продължава да се бори с следствията от " Дизелгейт ", които включват и възбраната на дизелови коли в доста немски градове. Според представители на Volkswagen компанията към този момент е съумяла да пласира над 80% от колите по паркингите, само че чака централно регулаторно решение, с цел да може да ги достави.

Стари кавги и нови регулации

Допълнителен фактор, който въздейства на продажбите на немски коли, е пакетът нови правила за нездравословни излъчвания, който влезе в действие на 1 септември. Така наречения WLTP вкарва нови стандарти за тестване на разхода на гориво и създаваните нездравословни газове и съгласно специалисти, представени от FT, огромните немски компании изостават внезапно в съобразяването с новата регулация. Това от своя страна забавя продажбите и доставката на нови коли. Освен вътрешните фактори несигурността от комерсиалната война и структурното закъснение в китайския авто пазар също засягат немските компании.

Според Ник Молдън, изпълнителният шеф на Emissions Analytics, бавното вземане предвид с новата регулация се дължи на " Дизелгейт ". Същите специалисти, които би трябвало да създават решения за WLTP, се занимават с преодоляване на предходния скандал и основаване на програмен продукт, с който да се понижат излъчванията на засегнатите транспортни средства. Към това се прибавя, че компании като Volkswagen оферират 260 комбинации сред мотор и скоростна кутия, които би трябвало да бъдат тествани една по една по новата регулация.

Проблемите на немската стопанска система са проблем за еврозоната

Германската стопанска система разчита на безпроблемната активност на автомобилния си бранш. В тримесечието до септември обаче стопанската система се е свила с 0.2% - най-лошото й показване от 2015 година, а растежът на еврозоната на тримесечна база е единствено с 0.2% - най-лошото показване от над 4 години. Лошите признаци на автомобилния бранш, наподобява, не са лимитирани единствено до третото тримесечие, като данни от октомври демонстрират продължаващо ниско търсене и слаби продажби. Според Франк Витер, основен финансов шеф на VW, забавянията в доставките и компликациите с WLTP ще продължат и през първото тримесечие на 2019 година Германската стопанска система обаче основава съвсем една трета от икономическата интензивност на еврозоната и в минали години беше факторът, който дърпаше еврозоната напред.

Допълнителни тласъци от ЕЦБ?

Лошото показване сега може да има и отрицателни последици за политиката на ЕЦБ. През декември ЕЦБ ще приключи програмата за изкупуване на облигации и по този начин ще постави завършек на същинските количествени облекчения (QE) за еврозоната. Централната банка също ще дефинира и цялостната си политика през 2019 година, което включва и допустимо стягане на лихвите. От ЕЦБ сигурно наблюдават положението на немския авто бранш.

По-рано тази година президентът на финансовата институция Марио Драги изрази предпочитание ЕЦБ да стартира да покачва лихвите от средата на 2019 година Само преди няколко дни обаче основният икономист на ЕЦБ Петер Прат съобщи, че на банката е ясно, че еврозоната се нуждае от още стопански тласъци. Според Прат даже след края на количествените облекчения каквато и да е смяна в политиката би трябвало да бъде допустимо най-постепенна.

Надя Гарби, икономист в Pictet Wealth Management, декларира, че анализаторите внимателно чакат стягане на лихвите от септември 2019 година, само че че неприятното показване на немската стопанска система и равнището на обида на немския авто бранш може да значат удължение на действието на рекордно ниските лихви за цялата 2019 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР