БВП на Азиатско-Тихоокеанския регион може да намалее с 0,8% или

...
БВП на Азиатско-Тихоокеанския регион може да намалее с 0,8% или
Коментари Харесай

ООН: Икономиките на АТР ще загубят 172 млрд. долара

БВП на Азиатско-Тихоокеанския район може да намалее с 0,8% или 172 милиарда $ поради пандемията от ковид, която оказва отрицателно въздействие върху търговията със страните от Европейски Съюз и Съединени американски щати. Това се споделя в отчет на Икономическата и обществена комисия на Организация на обединените нации за Азия и Тихия океан.

В близко бъдеще търсенето на артикули от Азия ще спадне както в Евросъюза, по този начин и в Съединени американски щати, тъй като и в двата района ситуацията с ковид е комплицирано.

„ Отслабването на търсенето на тези пазари може отрицателно да се отрази върху търговията в АТР. Според нашите предварителни оценки Брутният вътрешен продукт на района може да намалее с 0,6-0,8%, а във финансово отношение това е 132-172 милиарда $, в резултат на въздействието на пандемията единствено върху търговията “, се показва в документа.

Най-силно наранени ще бъдат Виетнам, Монголия, Камбоджа и Сингапур, тъй като тяхното икономическо богатство в забележителна степен зависи от търговията със Съединени американски щати и Европейски Съюз.

От Организация на обединените нации чакат през тази година икономическият растеж в АТР да се забави с 3,7%. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР