БВП измерва стойността на продуктите и услугите, които се купуват

...
БВП измерва стойността на продуктите и услугите, които се купуват
Коментари Харесай

Търсачките са най-ценната цифрова услуга

БВП мери цената на продуктите и услугите, които се купуват и продават, само че доста от най-големите софтуерни нововъведения в ерата на интернет са безвъзмездни за потребителите

За да спрат да употребяват търсачките, потребителите ще се нуждаят от приблизително 17 550 $, което ги прави най-ценната цифрова услуга (снимка: CCO Public Domain)

Колко коства интернет? Колко коства удоволствието да пишем из обществените медии? Американската централна банка желае да узнае. Но кой може да го сметне?

Отговорът би могъл да помогне на Централната банка на Съединени американски щати да реши един от най-озадачаващите парадокси на актуалната стопанска система: актуалната агресия е най-дългата в историята, само че нарастването на продуктивността е едва, а растежът на Брутният вътрешен продукт, въпреки и постоянен, надалеч не е добър.

В тирада тази седмица ръководителят на „ Федералния запас ” Джером Пауъл загатна за опцията казусът да е в… данните. Брутният вътрешен продукт мери цената на продуктите и услугите, които се купуват и продават. Но доста от най-големите софтуерни нововъведения в ерата на интернет са безвъзмездни за потребителите.

Търсачките, електронната поща, GPS, обществените медии – всички те са без пари за крайния консуматор. Официалната икономическа статистика не е предопределена да регистрира изгодите, които тези услуги генерират за бизнеса и потребителите.

„ Добрите решения изискват положителни данни, само че данните рядко са толкоз положителни, колкото бихме желали ”, сподели Пауъл, представен от CNBC.

Вместо това шефът се базира на неотдавнашна разработка на икономиста от MIT Ерик Бринджолфсон – един от водещите учени, работещи на „ пресечната точка ” на технологиите и стопанската система. В документ, направен дружно с Авинаш Колис от Националното бюро за стопански проучвания и Феликс Егърс от Университета в Гронинген в Холандия, учените са провели масирани изследвания, с цел да оценят паричната стойност на съвременнтие цифрови улеснения.

Резултатите:

Авторите също по този начин са провели по-ограничени изследвания със студенти в Европа на други известни платформи:

„ С течение на времето ние прекарваме от ден на ден и повече от съзнателното си време, взаимодействайки с интернет или употребявайки тези услуги посредством своите мобилни телефони ”, съобщи Брайньолфсон. Той се застъпва за напълно нова икономическа мярка, която да пресмята изгода, а не продукция. Изследователят я назовава БВП-В и пресмята, че облагите от благосъстоянието единствено от Фейсбук биха добавили 0,05 до 0,11 процентни пункта към годишния му растеж.

„ Това, което в действителност ни интересува, в случай че желаеме да знаем благосъстоянието на хората, е потребителският остатък – какъв брой изгода получавате, а не какъв брой в действителност плащате ”, сподели Бринджолфсон.

Пауъл обърна внимание и на проучванията на учените Дейвид Бърн и Карол Коррадо, които употребяват размера на данни, излъчени посредством широколентов, кабелен и Wi-Fi интернет, за оценка на цената на онлайн продуктите и услугите. Техният разбор демонстрира, че Брутният вътрешен продукт би бил с половин % по-висок за десетилетие, в случай че беше включен цялостният обсег на цифровата стопанска система.

Официалната икономическа статистика не е предопределена да регистрира изгодите, които цифровите услуги генерират за бизнеса и потребителите (снимка: CCO Public Domain)

„ Силно забележимите нововъведения в даването на наличие за потребителите повдигат въпроса дали в съществуващите национални салда не липсват ограничения за цената на наличието, доставено на потребителите посредством потребление на цифрови платформи ”, споделят създателите в своя документ.

Пауъл изнесе речта си на годишна конференция на икономистите, където тематиката беше консолидираното на старите и новите стопански системи. Неговото становище може да се заключи и с философския въпрос, който той показа в умозаключение на изявлението си: „ Как следва да оценим лукса на това, че [имайки GPS] в никакъв случай няма да ни се постанова да молим хората да ни упътят? ”…
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР