Буйна гора от храсти и дървета e заличила пълноводен язовир

...
Буйна гора от храсти и дървета e заличила пълноводен язовир
Коментари Харесай

Буйна гора e заличила пълноводен язовир край Русе

Буйна гора от шубраци и дървета e заличила пълноводен язовир край Русе. Водоемът, прочут като язовир " Образцов чифлик ", беше източен преди повече от 4 години от Община Русе с вярата, че ще бъде измит, а регионът ще се облагороди и ще се трансформира в зона за отдих и спорт. Това обаче по този начин и не се случи, оповестява Българска национална телевизия.

Язовирът е прочут измежду русенци като Чифлишкото езеро. Към момента няма и диря от езерото. Оформила се е даже горичка.

До края на 2015 година язовир " Образцов чифлик " беше благосъстоятелност на едноименния институт по земеделие. Беше отдаван на концесия неколкократно и до тогава във и към язовира кипеше живот. Преди 4 години обаче той беше източен с концепцията мястото да се облагороди, да се употребява за състезателен лов на риба и зона за отдих. Европейският план на стойност един милион лв. обаче не получи утвърждение и тук към този момент по нищо не проличава, че в миналото е имало язовир.

Повече от 30 години Рачо Рачев има парцел тук. Той описа, че преди да израсне гората, е имало рибарник, с доста визити от жители - с палатки и барбекюта. Според него, езерото би трябвало да се върне, тъй като то е част от почивна околност на русенци, покрай града е и в същото време - с положителни условия за отмора.

" Ние го придобихме, тъй като този язовир е каскадно обвързван със идващия язовир " Николово ", който се намира над обитаемото място. За страдание, ръководството на язовира при наемателя, който беше тогава, не беше задоволително правилен от позиция на изпускането на водните маси, което застрашаваше сигурността на язовир " Николово ". За това се принудихме да придобием язовира, кандидатствахме пред министерството, те ни го трансферираха и ние желаеме в действителност той да бъде възобновен ", изясни Спасимир Димитров, шеф на дирекция " Обществен ред и сигурност " в Община Русе.

Изработен е план за възобновяване на неговото водно огледало, на язовирната стена и хидротехническите уреди към нея, само че заради прекачване на собствеността Оперативна програма " Околна среда " не ги е позволила като бенефициенти и техническият план остава неосъществен. Проведен е диалог с кмета на града и защото финансовите средства не са по опциите на общинския бюджет, най-вероятно ще се търси вид с концесиониране.

В момента язовирът е източен от позиция на сигурност. Язовирната стена е здрава като структура, казусът е наносът, който се е образувал по дъното на язовира. Преливникът и отточната канавка, която би трябвало да свърже двата язовира, не са в положително положение.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР