Бутилиращата компания Кока-Кола ХБК България официално откри разширяването на производствената

...
Бутилиращата компания Кока-Кола ХБК България официално откри разширяването на производствената
Коментари Харесай

Кока-Кола разшири завода си в Костинброд с инвестиция от 40 милиона лева

Бутилиращата компания " Кока-Кола ХБК България " публично откри разширението на индустриалната си база в Костинброд, което включва нова индустриална линия и спомагателна складова повърхност. Инвестицията в плана възлиза на 20 милиона евро или 40 милиона лв., като тя беше оповестена преди две години.

" С новото влагане разполагаме с най-съвременната индустриална линия, която е с 25% по-бърза от останалите ни такива и за работата ѝ е нужна 20% по-малко сила. По този метод България се трансформира районен център за експорт на продукция за страни като Румъния, Сърбия и Гърция ", разяснява по време на формалното събитие изпълнителният шеф на сдружението Юрг Буркхалтер.

По неговите думи новата бутилираща линия е най-модерната във всички 28 страни, в които създава групата на Coca-Cola HBC.

" България беше първата източноевропейска страна, в която започнахме да предлагаме продуктите си. Преди 23 години отворихме и базата си в Костинброд, като до момента нея вложенията възлизат на 200 милиона лв. ", добави той.

Буркхалтер добави, че в цялата система на Coca-Cola в България, в която влизат общо 5 обособени сдружения, директно заетите са над 2000 души.
 Кока-Кола уголемява производството си у нас с €20 милиона, с цел да изнася за прилежащите страни
Кока-Кола уголемява производството си у нас с €20 милиона, с цел да изнася за прилежащите страни

Компанията усилва потенциала въз основата си в Костинброд

Удвоен потенциал и 9000 бутилки повече на час

По думите на Юрг Буркхалтер с новата линия в базата в Костинброд нейният потенциал се удвоява, като по този метод производството се усилва с 9000 бутилки от 500 мл на час. Основно спомагателната продукция ще бъде за експорт към околните пазари на Балканите, съответно за Румъния, Гърция и Сърбия.

" Ние и до момента изнасяхме за тези страни, само че в доста по-малки мащаби. Сега ще можем да удвоим експорта за тях. Що се отнася до съответните артикули, които ще бъдат за експорт, това могат да бъдат всички от нашата продуктова гама, като ще се съобразим с търсенето ", разяснява пред Money.bg Милена Завалова, която е шеф на индустриалните центрове на " Кока-Кола ХБК България ".

По-голямата част от вложението в Костинброд е била ориентирана за ново съоръжение и автоматизация, само че по думите на Завалова увеличеният размер продукция наложил и увеличение на потенциала на складовата повърхност на завода. Така тя доближава общо 35 хиляди квадратни метра.
 Кока-Кола регистрира доходи от 524 милиона лв. на българския пазар за 2018 година
Кока-Кола регистрира доходи от 524 милиона лв. на българския пазар за 2018 година

" През последните няколко години в завода тук бяха вложени 160 милиона лв., а последната ни инвестиция в индустриалната линия и разширението на складовото стопанство е в размер на 40 милиона лв. ", изясни още тя.

Завалова добави, че в Костинброд 200 души са директно заети в производството, а още 150 души работят са заети със складирането, логистиката и други.

На българския пазар " Кока-Кола ХБК България " има две индустриални бази - в Костинброд, където се вършат газирани и негазирани безалкохолни питиета, и в Банкя, където се бутилира минерална вода. От двата завода годишно излизат повече от 300 милиона литра питиета.

Като цяло в България групата на " Кока-Кола " в България, която е формирана от пет обособени сдружения, регистрира 524 милиона лв. доходи на пазара у нас за миналата 2018 година.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР