Бустерната доза става все по-популярна сред ваксинираните и особено след

...
Бустерната доза става все по-популярна сред ваксинираните и особено след
Коментари Харесай

Мислят да съкратят срока за поставянето на бустерната доза до 90 дни от втората игла

Бустерната доза става все по-популярна измежду имунизираните и изключително след появяването на Омикрон и възможната опасност от нова вълна на болестта. Затова Експертният съвет по имуно -профилактика към здравното министерство към този момент разисква дали да не съкрати позволения период сред втора и трета игла, оповестява Българска национална телевизия.

Крайното решение на специалистите към момента не е оповестено. В момента би трябвало да минат 180 дни от използването на втората доза, с цел да може електронната система да позволи издаването на документ. В доста европейски страни минималният интервал сред втората и третата доза е три месеца.

Татяна Андонова е измежду първите, които се имунизират с първа доза по време на зелените коридори.

" Аз съм от тези, които изтеглиха късата съчка, за жалост след 20тина дни се оказах позитивна, изкарах коронавирус, дружно с мъжа ми, не беше по никакъв начин леко. Два месеца ходихме като призраци по-късно ", съобщи Татяна Андонова.

Преди четири месеца си слага втора доза, а в този момент желае да си постави и бустерна.

" Да не ми се случи това, което ми се случи април месец. Цялата информация, която идва от развитите страни, където се случва новият вид на вируса са много притеснителни ", разяснява Татяна Андонова.

Надпис обаче посреща искащите трета доза във имунизационните пунктове.

" Категорично няма по какъв начин да бъде направена имунизация, в случай че не са минали 180 дни, а осведомителната система не разрешава такава имунизация и да бъде публикуван документ, тъй че на хората, които идват по-рано от този период, обясняваме, че би трябвало да изчакат и да заповядат тогава ", сподели доктор Ивелина Георгиева - заместник-директор на УМБАЛ " Света Анна ".

" Всички експерти, които чувам, настояват че три месеца е оптималното време, което би трябвало да се изчака, с цел да се сложи третата доза. В Щатите, във Англия, в Швейцария може това е информацията, която получавам от мои другари. Там даже ги приканват, предлагат горещо да го създадат ", сподели Татяна Андонова.

Според доцент Ангел Кунчев сигурно срокът сред втората и бустерната доза няма да бъде скъсен на по-малко от два месеца, само че съществено се обмисля да е по-малко от 6 месеца.

" Очевидно и развиването с епидемиологичната обстановка с омикрон го постанова, и наличните данни към този момент по кое време може да бъде направена ", сподели доцент Ангел Кунчев - основен държавен здравен контрольор.

" В момента, в който това се промени и в България издадът разрешението, ние имам подготвеност ведната да реорганизираме процеса ", сподели доктор Ивелина Георгиева - зам. шеф на УМБАЛ " Света Анна ".

От края на септември поставените бустерни дози у нас са малко под 250 000.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР