Бустерната доза ще се поставя три месеца след втората имунизация,

...
Бустерната доза ще се поставя три месеца след втората имунизация,
Коментари Харесай

Ангел Кунчев с важна новина: Бустерна доза ще се слага 3 месеца след втората имунизация

Бустерната доза ще се слага три месеца след втората имунизация, заяви основният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев.

По думите му в Европа практиката е разнообразна, само че решението у нас е основано на проучвания и данните, че след 3 месеца се обезпечава задоволително мощен имунен отговор.

„ Единствено при еднодозовата ваксина на „ Янсен “ интервалът е 2 месеца, защото такава е рекомендацията на компанията “, разяснява Кунчев.

По думите му решението за съкращаване на този интервал е подбудено и от по-заразния вид „ Омикрон “, който към момента не е доказан публично у нас, само че има данни, че към този момент е в страната.

Той добави, че още от на следващия ден би трябвало да има подготвеност за вдишване на повече хора във имунизационните центрове в страната.
свързани новини38516преди 10 часа
Взето е и решение да бъде продължен интервалът за безвъзмездна имунизация против грип на възрастните хора. „ Тъй като има огромен интерес към бустерните дози за ковид, а след тях би трябвало да се изчака 14 дни преди да се сложи противогрипна ваксина, програмата е удължена и през януари “, сподели Кунчев.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР