Бушуващата пандемия от COVID-19 има потенциал да се влоши още

...
Бушуващата пандемия от COVID-19 има потенциал да се влоши още
Коментари Харесай

СЗО: Пандемията ще става по-лоша и по-лоша, и по-лоша

Бушуващата пандемия от COVID-19 има капацитет да се утежни още повече, в случай че нациите не се придържат към главните защитни ограничения. За това предизвести по време на виртуален брифинг Тедрос Гебрейесус, генералният шеф на Световната здравна организация, представен от „ Ройтерс “.

Според него доста страни се насочват в неверната посока във връзка с рестрикциите, които вземат в отговор на вируса, до момента в който той продължава да бъде „ публичен зложелател номер едно “. „ Ако не се съблюдават главните правила, единственият път, по който ще върви тази пандемия, ще бъде по-лош и по-лош, и по-лош. Но, не би трябвало да е по този начин. “, уточни Гебрейесус.

Днес броят на инфектираните в международен мащаб надмина 13 млн. души , като единствено за последните 5 дни са регистрирани 1 млн. нови случая, съгласно броене на организация Ройтерс, представено от Българска телеграфна агенция. Така беше премината нова граница в разпространяването на болестта, което за седем месеца е предизвикало гибелта на над половин милион души.
Първият случай беше регистриран при започване на януари в Китай, а за достигането на 1 милион случая бяха нужни три месеца. За изкачването от 12 млн. до 13 млн. случая обаче бяха нужни единствено пет дни - това стана в интервала от 8 юли, когато беше обявено, че случаите са станали 12 милиона, до през днешния ден, отбелязва Ройтерс.

Общият брой на инфектираните надвишава почти три пъти този на тежките случаи на грип, които се регистрират годишно съгласно Световната здравна организация. Дотук има над 568 500 смъртни случая, свързани с ковид, което е в същия диапазон, в който върви годишната численост на записаните всяка година смъртни случаи от грип. Първият смъртен случай беше регистриран на 10 януари в китайския град Ухан, след което цифрата на инфекциите и леталните изходи се усили в Европа, а след това и в Съединени американски щати.

Много от тежко засегнатите страни облекчават карантинните ограничения, които бяха въвели, с цел да забавят разпространяването на Ковид-19. На някои места обаче като да вземем за пример в австралийския град Мелбърн карантинните ограничения бяха върнати. Преброяването на Ройтерс, което се основава на данните на обособени държавни управления, демонстрира, че разпространяването на болестта се форсира с най-бързи темпове в Южна Америка . Общо в двете Америки са съсредоточени над половината от международните инфекции и половината от смъртните случаи. На 10 юли Съединени американски щати сложиха международен връх за регистриран нов брой случаи за денонощие - 69 070. В Бразилия 1,86 млн. души са дали позитивен тест, в това число президентът Жаир Болсонаро, а над 72 000 души са умряли.
От началото на юли Индия, която е трета в света по брой на инфекциите , се бори със приблизително по 23 000 нови инфекции дневно. В страни с лимитирани благоприятни условия за тестване броят на случаите отразява единствено част от общия брой инфекции. Според специалисти формалните данни като цяло евентуално не показват цялостната картина както за броя на инфекциите, по този начин и за броя на смъртните случаи.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР