Бурятия е готова да стане домакин на среща на върха

...
Бурятия е готова да стане домакин на среща на върха
Коментари Харесай

Руската република Бурятия се готви да посрещне Путин и Ким

Бурятия е подготвена да стане хазаин на среща на върха Русия-КНДР, каквато се чака още тази пролет. Това заяви пред " Независимая газета " източник от държавното управление на съветската република, припомняйки, че Улан Уде и различен път е провел договаряния на най-високо ниво. В експертните среди считат за от дълго време назряла потребността от среща сред водачите на Русия и Северна Корея - тръгвайки към дефинитивна денуклеаризация на Корейския полуостров, Пхенян желае да се споразумее с всеки от заинтригуваните играчи.

" Място за тази среща не се избира в Улан Уде, само че Улан Уде може да стане място на срещата - съобщи източникът от бурятското държавно управление. - Имаме опит от семейството на договарянията Медведев-Ким, по тази причина естествено изследваме в общ проект нещата. Всички детайлности ще прецизират по-късно външното министерство и Федералната работа за сигурност - това не е прерогатив на районните управляващи. "

На федерално ниво към този момент не удостоверяват, че към този момент е определено място за възможна среща. По думите на Дмитрий Песков, прессекретаря на съветския президент, ясно решение още няма. Москва прочее вижда и собствен принос в появяването на признаци за нормализиране на ситуацията на Корейския полуостров.

" Ситуацията като цяло се развива все по този начин в руслото на руско-китайската " пътна карта ", предвиждаща насрещни стъпки на главните настоящи лица в уреждането на казуса с денуклеаризацията на Корейския полуостров и по поощряване на севернокорейското управление към съдействие посредством намаляване на санкционния режим - съобщи съветският външен министър Сергей Лавров в слово пред Института за интернационалните връзки към министерството на външните работи на Туркменистан. - А когато се залага основно на мощ и надмощие, когато има опити дипломацията " да се изтика настрани ", резултатите са плачевни. "

През 2011 година бащата на днешния севернокорейски водач - Ким Чен-ир, направи обиколка из редица райони от Далекоизточния и Сибирския федерален окръг на Русия. Това бе третото му посещаване във федерацията. Преговорите на починалия през днешния ден общоприет секретар на Корейската трудова партия с тогавашния съветски президент Дмитрий Медведев се състояха точно в Бурятия.

Медведев и Ким разговаряха във военното градче Сосновий Бор близо до Улан Уде. В центъра на вниманието имаше и други тематики с изключение на нуклеарната стратегия на КНДР и уреждането на дълга на Пхенян към Москва в размер на 11 милиарда $. Двамата държавни водачи договориха тогава по принцип прокарването на газопровод през територията на Северна Корея към Южна. Идеята съдържаше както стопански, по този начин и политически цели - градежът на тръбата би съдействал за възстановяване на контактите сред Пхенян и Сеул. Проектът обаче си остана план.

Аргумент в интерес на Бурятия като уместно място за сходни срещи на върха откриваме в етнографските изследвания. Група откриватели от Бурятския теоретичен център към Сибирския филиал на РАН предложи да вземем за пример догадка, съгласно която бурятите и корейците са далечни родственици. В основата й са положени данни от генетични разбори и археологически находки край крайбрежията на езеро Байкал. В Бурятия са открити по-специално паметни предмети, съдове и украшения, присъщи за античните култури на Корея.

Изследователите търсят пояснение за близостта сред тези нации в миграцията на чергарските племена от Южна Манчжурия. Част от тях наподобява са стигнали до Забайкалието, друга част - до Корейския полуостров. Още една версия пък свързва роднинството сред буряти и корейци с ролята на Байкал, великански източник на питейна вода, в миграцията на азиатските етноси. При всяко състояние тази догадка е прекомерно известна в Корея, само че към този момент - в Южна.

В момента се чака среща сред ръководителя на Северна Корея Ким Чен-ун и президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп. Заместник-външният министър на Русия Игор Моргулов съобщи тези дни, че американското управление е отправило до Русия молба за подпомагане в съставянето на дневния ред по съответни аспекти от разоръжаването на КНДР.

" Задава се втора американско-севернокорейска среща на върха и сътрудниците ни от Съединени американски щати се надяват тя да стане подтик за прекачване на диалога за денуклеаризация в практическата повърхност - означи Моргулов. - В тази връзка ни бе отправена молба да спомагаме в подбора на верния дневен ред за полемика по съответните аспекти на денуклеаризацията; подготвени сме наред с другите участници в шестстранния преговорен развой да допринесем за разискване на съответни ограничения и стъпки, ориентирани към решение на нуклеарния и съпътстващите го проблеми на Корейския полуостров. "

Първата среща Тръмп-Ким в Сингапур бе знаково събитие с оглед основаването на дипломатически канал сред двете страни, само че постоянно оповестените в Съединени американски щати медийни материали с разследващи данни внушаваха подозрения дали Пхенян в действителност обмисля отвод от нуклеарната си стратегия.

Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо съобщи неотдавна в изявление за " Фокс нюз ", че денуклеаризацията е допустима. " Председателят (на Държавния съвет на КНДР, бел. на изданието) Ким съобщи, че за тях е належащо да сменят курса, належащо е да усъвършенстват вътрешните стопански условия в страната, това са негови думи, не мои ", съобщи шефът на американската дипломация. " Струва ми се, че има всички шансове ръководителят Ким да се движи към осъществяване на поетите задължения, а след това ние на собствен ред ще осъществим уговорките си с оглед непоклатимост на полуострова и по-светло бъдеще ", означи той.

Според специалисти всеки интернационален медиатор, участващ в договарянията по корейските проблеми, би желал да си присвои дипломатическата победа, в случай че се стигне въпреки всичко до такава. " Доналд Тръмп желае да обере всички лаври: може би " ще изстреля " това по време на изборната си акция за втори президентски мандат - съобщи пред " Независимая газета " Алексей Маслов, началник на Училището по ориенталистика към Висшето учебно заведение за стопанска система. - Китай не желае да дели славата с никого и не скланя на четиристранни договаряния. Но Ким Чен-ун се пробва най-много да се разбере поединично с разнообразни страни, целейки да спазари гаранции за личната си сигурност. " Експертът стига до извода, че самодейността за договаряния на най-високо ниво сред Русия и Северна Корея се вписва в тази скица на водача на КНДР.

" Преди срещата (Путин-Ким, бел. на изданието) теоретично би трябвало да има още две - счита Маслов. - Първо, договаряния сред Ким и Тръмп, и второ, диалог сред Ким и Си Цзинпин, тъй като преди сходни сложни срещи водачът на КНДР постоянно отпътува при китайците да търси съвет. Напомням, че се говореше доста съществено за среща (Путин-Ким, бел. на изданието) още предходната година, само че тя бе анулирана - самият Ким не бе подготвен. Какво желае Русия? Тя желае да предложи цяла стратегия. Първо, сигурно - взаимни жп връзки. Второ - може би някакви производства да бъдат ситуирани на севернокорейска територия, и трето - водопровод от Северна към Южна Корея. Но всичко това ще е допустимо, единствено щом стане ясно, че интернационалните наказания са вдигнати. Без повдигане на глобите няма да има смисъл. " /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР