Бурята около Гинка Върбакова - собственик на Инерком България, изглежда,

...
Бурята около Гинка Върбакова - собственик на Инерком България, изглежда,
Коментари Харесай

Депутатите приключиха безславно със сагата ЧЕЗ

Бурята към Гинка Върбакова - притежател на " Инерком България ", наподобява, към този момент утихна

© Георги Кожухаров Още по тематиката
Нов поврат - КЕВР получи право да спре договорката с CEZ

ГЕРБ за трети път смени позицията си и поддържа настояването на Българска социалистическа партия и " Обединените патриоти "
26 апр 2018
" Инерком ": Напредваме със договорката за ЧЕЗ

Българската компания няма общо с настояването за по-високи цени на тока, а краткотрайната парламентарна комисия не реализира необикновен резултат
17 апр 2018
Висящите арбитражи против България

Има ли добър излаз
5 апр 2018
Държавата към този момент не желае да купува ЧЕЗ, единствено ще управлява

Славчо Върбаков е бил разследван за данъчни измами в проведена незаконна група, само че производството против него е прекъснато
3 апр 2018
ВЕИ-тата излизат на борсата, детайлът е по кое време тъкмо

Промените в Закона за енергетиката минаха на първо четене през отрасловата комисия
29 мар 2018 Народното събрание не съумя да открие отговор на най-важните въпроси към договорката за сдруженията на CEZ - кой дава парите на " Инерком България " и стои ли някой зад притежателя на компанията Гинка Върбакова. Специално основаната за задачата краткотрайна парламентарна комисия съгласно Делян Добрев е " излязла ялова " и не е съдействала с никаква нова информация, нито е предложила нещо, което към този момент да не е било обсъждано или одобрявано.

" Председателят на комисията Жельо Бойчев беше доста деен. Поздравявам го, тъй като в действителност доста се остаряла, само че просто нямаше какво повече да се направи ", сподели Добрев от трубината. На последното съвещание на краткотрайната комисия самият Бойчев също призна, че резултатите от активността й не са приемливи.

Депутатите въпреки всичко одобриха в четвъртък без гласовете на Движение за права и свободи отчета на комисията от двумесечната й работа, въпреки включените в него решения да са официални и да нямат директно отношение с продажбата на " ЧЕЗ Разпределение ", " ЧЕЗ Електро ", ЧЕЗ Трейд " и другите български сдружения от групата.

Политически дъвки

Обсъждането на отчета на краткотрайната комисия за CEZ стана мотив за нови политически разногласия.

" Кой стои зад Гинка Върбакова и " Инерком "? Едно е несъмнено - те са подставени лица и зад тях стои уродливото лице на политическо-икономическото лице на страната ", съобщи Крум Зарков от Българска социалистическа партия и попита дали депутатите ще оставят този скандал да мине за две седмици, или ще го разнищят до дъно. Зарков сложи и въпроса с финансирането на договорката, което по думите му в един миг е ясно още от предходната година, а в различен - занапред ще се търси.

От Движение за права и свободи, които единствени не поддържаха отчета на комисията, пък подлагаха на критика изпълнителната власт. " Настоящото държавно управление работи инерционно, безредно и е на правилото " проба-грешка ", без възприятие за вдишване на политическа отговорност ", сподели Елхан Кълков.

Според Валентин Николов обаче най-важното е, че всички обвинявания и внушения за връзки на министър-председателя Бойко Борисов и членове на кабинета с тази договорка са се оказали погрешни. " Не бяха открити данни някой в България да стои зад " Инерком ". Много от балоните се спукаха и това за мен е задоволство от работата на комисията ", добави той.

Пламен Христов от " Воля " пък счита, че единственият резултат от активността на краткотрайната комисия е изчистването на Гинка Върбакова. Причината е, че за нея са се произнесли всички вероятни институции, в това число от разузнаването и ДАНС, като не е намерено нищо неправилно. Според Христов след приемането на отчета Комисията за защита на конкуренцията в къси периоди ще позволи договорката.

Какво тъкмо се предлага

В признатите решения към отчета е записано, че до края на годината държавното управление би трябвало да извърши изчерпателен разбор по отношение на осъществяването на заложените цели в Стратегията за приватизация на електроразпределителните сдружения от 2003 година Обект на този разбор би трябвало да бъдат постигнатите механически, стопански и обществени параметри, само че в реалност данните са налице и в този момент. Инвестициите в мрежата са забележими и имат ясни измерения, защото са утвърдени от Комисията за енергийно и водно контролиране. Постъпленията за страната от приватизацията пък са малко над 661 млн. лева, а спирания на тока съвсем няма.

Друг ангажимент на кабинета е да включи активите на електроразпределителните предприятия в листата на стратегическите обекти със значение за националната сигурност. Сега само мрежата на Електроенегийния систематичен оператор се категоризира като такава.

Службите за сигурност пък ще би трябвало да показват подробен разбор на дейностите си към продажбата на сдруженията на CEZ в България, в който да посочат по кое време и по какъв начин са уведомили способените органи на изпълнителната власт. А Българска народна банка ще би трябвало да даде на Народното събрание информация от всички банки за връзките им с " Инерком България ", въпреки да е ясно, че тази информация би била към този момент неактуална.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР