Бурята COVID-19, която разлюля финансовите пазари през март, предизвика хаос

...
Бурята COVID-19, която разлюля финансовите пазари през март, предизвика хаос
Коментари Харесай

Криптовалутите приключиха дамския месец с двуцифрени загуби

Бурята COVID-19, която разклати финансовите пазари през март, провокира безпорядък и в търговията с Bitcoin. Най-популярната криптовалута загуби към 25% от пазарната си оценка през предишния месец и падна под 6500 щ. $ - най-слабият й месец от ноември 2018-а (когато се спука криптобалона). Този разгром опроверга внушенията, че цифровите монети могат да служат като избавително леговище по време на рецесии. Според Крейг Ерлам - старши пазарен анализатор в брокерската компания Oanda - "Bitcoin е високо умозрителен инструмент, тъй че в такива вражески настроени към риска пазари е изцяло естествено да бъде продаден пръв ".

Дигиталните съперници на Bitcoin също понесоха тежки удари през "дамския " месец. Litecoin поевтиня с към 35%, XRP - с 25 %. Сред най-пострадалите е Ethereum - над 40% месечен срив. В тази конюнктура доста въодушевени последователи на криптопарите снижиха гарда и към този момент не пропагандират толкоз гласовито в интерес на цифровите монети като избавителен кей при стихия.

Подобно на борсовите показатели, и Bitcoin мина през най-резките дневни съмнения през предишния месец. Криптовалутата потъна с над 27% на 12 март - най-голямата еднодневна загуба за последните съвсем седем години. Средният обсег на дневните придвижвания на цифровите пари е бил 5.8% през март, по данни на организация "Блумбърг ". За съпоставяне, при търговията на злато, което е всепризнато леговище в сложни времена, те са били 1.6% от пазарните му оценки.

Множество почитатели на криптопарите обаче чакат с вяра плануваната редукция на обезщетенията, които "копачите " на цифровите монети получават за потвърждаване на транзакциите. Bitcoin скочи преди последното сходно понижение през 2016-а, което вдъхва очаквания, че същото ще се случи и този път. Въпросното събитие се чака на 13 май. Сред оптимистите е Матю Диб - съосновател и основен действен шеф на Stack - платформа за цифрови активи в Азия. Той отдава последния срив на цените на криптовалутите на международната пандемия и не изключва опцията майската редукция да се окаже следващия катализатор за нарастване на цените на Bitcoin до 15 хиляди щ. $ до началото на 2021-а.

Крейг Ерлам пък счита, че сегашната среда на спонтанни съмнения основава положителни благоприятни условия за Bitcoin да потвърди, че в действителност си коства цената. И че не е несъмнено дали цифровата монета е достигнала повратната си точка. Особено във влошаващите се условия на продължаващото разпространяване на болестта по света, заплашващо да тласне световното стопанство в нескончаем спад.

На "лъжовния " 1 април Bitcoin се търгуваше наоколо до 6331 щ. $.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР