Буря в чаша вода. По този начин д-р Иван Кокалов,

...
Буря в чаша вода. По този начин д-р Иван Кокалов,
Коментари Харесай

НЗОК и лекарите се разбраха: Болниците няма да връщат пари

Буря в чаша вода. По този метод доктор Иван Кокалов, член на Надзорния съвет на НЗОК, дефинира неправилната интерпретация на протоколите от съвещанието на Надзорния съвет, че лекарите ще би трябвало да връщат парите, отпуснати по време на изключителното състояние.

Няма такова решение и то няма логичност да се връщат пари, които отиват за заплати, консумативи и така нататък, акцентира той пред БНР.

Кокалов подсети, че в Закона за изключителното състояние на Касата е било обещано право да се договаря с професионално съсловните организации на лекарите из ъболекарите по какъв начин ще се финансират и законно са били контрактувани 85%.

От своя страна доктор Георги Миндов от Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари удостовери, че откакто са били оповестени протоколите от съвещанието на Надзорния съвет, в цялото съсловие се е основало огромно напрежение.

Определените пари - 85% бяха избрани в методика, контрактувана сред БЛС и НЗОК и там не фитурират текстове за следващо удържане, уточни той и подсети, че на лекарите е било неразрешено да правят към 50% от активността си - профилактични и диспансерни прегледи, само че лекарите са били от самото начало на работното си място. Д-р Миндов изясни, че въпросната целева дотация е единствено за интервала, в който лекарите не са работили в цялостен размер - за покриване на риска и закупуване на персонални защитни средства.

Тези пари, които са изплатени като форма на неподходящи условия, няма да подлежат на връщане в по-късен стадий, увери също той.

Д-р Кокалов съобщи, че всички лечебни заведения към този момент са получили въпросните 85%, чийто смисъл е системата да продължи да действа даже макар че се е наложило страната да забрани някои от дейностите.

Той изясни, че още няма ясна информация какъв брой коства лекуването на пациенти с ковид. По негови думи лекуването на COVID-19 няма потребност от пътека, казусът идвал от продължителността на рехабилитацията, защото този престой коства средства, тъй като болният идва с редица други болести и те също би трябвало да се лекуват.

По тази причина той уточни, че там, където се лекуват такива форми, ще се заплаща съгласно доклада, а освен 85%.

Според доктор Кокалов, в случай че няма изненади и събираемостта на здравните вноски не прекъсва, бюджетът на НЗОК ще издържи на пандемията.

Припомняме, измежду лекари и лечебни заведения се породи напрежение, откакто се появи иормациянф, че НЗОК има намерение да накара медицинските лица да върнат част от парите, отпуснати за времето на изключителното състояние. Зъболекарите са били подкрепени с 4 млн. лв..

От Българския лекарски съюз дефинираха " срамно " и " неприемливо " сходен въпрос да стои на дневен ред в миг като този.

Вчера зъболекарите също обявиха, че отхвърлят да връщат пари на НЗОК. /БНР
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР