Буря в чаша вода, чрез която се е прикрил много

...
Буря в чаша вода, чрез която се е прикрил много
Коментари Харесай

Георги Близнашки: Драмата с указа бе буря в чаша вода, която отклони вниманието от много по-сериозен проблем

Буря в чаша вода, посредством която се е прикрил доста значим проблем. Така дефинира опълчването сред президента Румен Радев и ръководещите по отношение на указа за освобождението на основния секретар на Министерство на вътрешните работи Младен Маринов, поради който се забави гласуването на новите министри в кабинета, професорът по конституционно право и някогашен длъжностен министър председател Георги Близнашки.

" Още когато породи обстановката, аз обърнах внимание, че няма потребност от декрет на президента. Обикновено по-късно пораждат проблемите. В Западна Европа съдиите, лицата в ръководството, не могат да прекрачат властта, без да изоставен системата. При нас обаче не е по този начин, един път прекрачил властта, по-късно в границите на месец, президентът би трябвало да го освободи ”, разяснява в предаването „ Денят онлайн ” по Канал 3.

" Това, което е значимо, че основният секретар е фигурата, която извършва приемствеността. Защото в случай че падне държавното управление, на процедура той извършва длъжността на министър на вътрешните работи. Говори се за властническа наклонност през последните години, тъй като никой не желае да опонира на премиера. А в Министерския съвет всеки има по един глас. И това е проблем.

В началото бяха прощавани грешките на Борисов, само че той сякаш не си взе поучения. Ето казусът с министъра на превоза. Добре, че се забави указа на президента.

През годините имаше доста инцидентни назначения. И към този момент не би трябвало да ги има, изключително, откакто си от 10 години в политиката ”, сподели професорът.

" В нашето общество прагът на сензитивност към този момент е доста невисок. Вместо да се следи придирчивост към хората във властта, ние следим напълно друго. Тази драма с указа бе изкуствена драма. Буря в чаша вода.

И тя отклони вниманието от нещо доста значимо. Тези незаконни заводи за цигари. А се приказва, че непознати служби са разконспирирали този бизнес и по тяхно гледище се стигнало до разбиването им. Което към този момент приказва неприятно за България.

Опозицията незабавно трябваше да изиска анкетна комисия по този случай. Това е доста сериозен проблем и не би трябвало да бъде потулен. Трябва да се завърши с него един път вечно. Няма кой да те одобри в Еврозоната при сходно състояние. Имаш не една незаконна фабрика, а пет. Не може това да се замита под килима с някакъв занимателен декрет ", безапелационен е Близнашки.

Той открои и тревожна наклонност по отношение на дипломатическите назначения и обстоятелството, че се чака началникът на кабинета Румяна Бъчварова да стане дипломат.

" Много обезпокоително събитие е, че началникът на кабинета на премиера потегля да става дипломат зад границата. Предположението е, че нещо се случва и се отива към края. Няма какво да се заблуждаваме, това е знакова фигура. Това приказва за едно обезпокоително положение на духовете в обкръжението на министър-председателя ”, сподели още някогашният длъжностен министър председател.

Наближава времето, в което би трябвало да бъдат издигнати кандидатури за нови конституционни съдии и всекидневно Георги Близнашки е измежду най-спряганите имена. Той обаче е безапелационен, че би отказал сходен пост.

" Не бих приел, в случай че ме повдигнат. Имам още няколко доста значими години в университета. Това е моето предопределение, моята фантазия.

Досега три пъти са се опитвали да ме пратят в Конституционния съд, само че всичко по реда си. Би било добър свършек, само че считам, че би трябвало да завърша моето дело до дъно ”, съобщи Близнашки.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР