Бурното политическо лято и големите неизвестни за това каква ще

...
Бурното политическо лято и големите неизвестни за това каква ще
Коментари Харесай

След новините: Оправдаха ли се очакванията след първия изцяло машинен вот

Бурното политическо лято и огромните незнайни за това каква ще бъде формулата на ръководство, надали скоро ще доведат до политическо отрезвяване, както и формулирането на заключения за метода, по който избрахме 46-то Народно заседание.

Първият напълно машинен избор. Оправдаха ли се упованията за бистрота? И по какъв начин минусите повлияха на крайния резултат?

Петър Кузмин се занимава с бизнес. Граждански деен от 18 годишен, дал своя вот на всички избори.

Смятам, че машинното гласоподаване си заслужава, макар че в цяла Европа се твърди, че малко страни гласоподават. Най-големия плюс е, че на предходните избори имаше 600 000 невалидни бюлетини, а в този момент ги няма, което значи, че гласуването с машини е целесъобразно, което не значи, че на по-късен стадий ще продължи да бъде целесъобразно, споделя Петър Кузмин.

Достигане до високи равнища на недействителни бюлетини. Така дефинира тези 600 000 невалидни хартиени бюлетини от локалния избор професорът по конституционно право Пламен Киров. За него най-притеснително е подозрението, че част от тях е допустимо да не са били такива, а с подобаваща интервенция са станали недействителни.

На процедура това е подправяне на вота, счита проф. Пламен Киров.

Дали машинният избор промени предлагането на финансови тласъци за гласоподавателите от страна на партийни емисари?

Купеният избор беше значително сгънат. Ясно е в кои среди го има този избор, само че машините значително го изключват, споделя проф. Пламен Киров.

Никой в България не приемаше машинния избор съществено, включително и аз. Той беше нещо като добавка към хартиеното гласоподаване, споделя Стоил Стоилов, член на Гражданския съвет на ЦИК.

Стоил Стоилов е следил по какъв начин се вършат избори по целия свят. След 11 юли към този момент е преодолял част от своите запаси и то заради метода на ограничение на следения и купения избор.

Политиците се усетиха, че това е нещо е съществено в региона на машинното гласоподаване, когато то стана наложително и те се сапикясаха и видяха, че ще им бъдат отнети някои принадлежности, с които по всеобщо разбиране, се влияеше върху изборните резултати, като правене на действителни в недействителни бюлетини, изнасяне на бюлетини, маркиране, снимане в тъмната стаичка, споделя Стоил Стоилов.

Дали невъзможността за обосноваване на гласоподавателите по изброените способи са станали невъзможни при машинното гласоподаване, е въпрос на разбор. И бранители, и съперници на машинния избор споделят, че изборният 11 юли се нуждае от този разбор, с цел да се създадат и други оценки.

Машинният избор породи други проблеми по метода, по който се провежда. Дефектирали машини, прекъснато гласоподаване. Малко на брой. Но имаше секции, в които машинният развой беше спрян за час-два-три, гласоподавателите си потеглиха и тези гласоподаватели бяха лишени от правото да гласоподават, споделя проф. Пламен Киров.

Дали в секциите, в които процесът е спрял поради дефектирали машини, изборният ден е трябвало да бъде удължен? Според проф. Киров за това е могло да се намерения.

Аз желая от ЦИК да даде данни в какъв брой секции е спирано с машините и по-късно е траяло. И след този разбор се слага и идващият въпрос - тогава не сме ли лишили някой от изборното му право? Аз 2001 година съм участвал на машинно гласоподаване в Мериленд в един дом за възрастни хора. две машини дефектираха, включиха аварийни и процеса продължи. Но ние нямаме аварийни. Това са 12 500. Това значи 12 500 механически лица, които да бъдат безусловно във всяка секция. Аз се пошегувах, че по-добре е да купим компанията " Смартматик " и тя да работи за нас, споделя проф. Пламен Киров.

За гласоподавателите, които не са срещнали проблеми със спрял ток или дефектирали машини, гласуването е минало бързо.

Сега по минута- минута и нещо на човек. Пред мен имаше 10 души и стана доста бързо, споделя Петър Кузмин.

Краткото време и машинния избор притеглят част от гласоподавателите, споделя Петър Кузмин. Според него други, за които четенето е мъчно, са отблъснати. Той задава въпроса дали това не е нещо като избирателен ценз.

Дали компликацията на вота за някои гласоподаватели - ги отблъсква от гласуването изобщо? Активността от 42% на този избор ги прави не по-малко представителни от други избори. Но ниският % слага въпроса дали честите вотове в допълнение не разколебаят гласоподавателите. И друго - дали политиците схващат това, пита Петър Кузмин.

Според Стоил Стоилов, изборите имат един абсурд. Един % - един глас е на входа, което регистрира ниската изборна интензивност. На изхода образуваната власт визира всички. Ако се дигнат налозите - те засягат всички... В този смисъл няма негласуващи. Просто тези, които не са дали своят вот, са удвоили гласа на тези, които са дали своят вот.

Контролно преброяване. Това е инспекцията, която би трябвало да даде отговор на въпроса дали подадените от гласоподавателите гласове дават отговор на регистрираните в протоколите. ЦИК дефинира за това 1343 секции. В тях контролните разписки, които бяха пуснати в урните бяха преброени.

Още не са оповестени данните. Разбрах, че има разминавания. ЦИК взима решение за несъответствията. Аз чакам да се разгласяват данните за всичките тези 1343 секции, да се направи разбор, добавя Стоил Стоилов.

Контролното преброяване би трябвало да остане като гаранция за тази технология, счита той. Ако анализът на ЦИК покаже, че има разминавания, е належащо контролно преброяване да има допълнително секции или то да бъде на всички места.

Цената на машинния избор. Ако при започване на демокрацията изборите са били мъчно проведени и са коствали сред 15-20 милиона, в този момент сумата набъбва и поради покупката на машини. Сега всичките машини, чийто притежател е ЦИК, би трябвало да бъдат събрани от секциите, да бъдат съхранени при подобаващи условия и температура, да бъдат обслужвани и охранявани.

Аз желая да теглим чертата и да разберем какъв брой са ни излезли тези избори. Но пък в последна сметка, демокрацията е скъпо наслаждение и ние би трябвало да сме подготвени да платим тази цена. Така че, би трябвало да се тегли чертата и да разберем какъв брой българския поданик е платил за всички тези избори, айде към този момент са три с президентските, само че може да има и още едни парламентарни, в случай че това Народно заседание не излъчи държавно управление и да се види, че ние сме изхарчили една колосална сума пари, с които можеха да се построят 10-15 детски градини, споделя проф. Пламен Киров.

Защитниците на машинния избор споделят, че сумата за гласуването с машини е оправдана. Стоил Стоилов прави друга сметка, която също е значима за цената на демокрацията.

Според телефонно проучване на " Галъп интернешънъл ", извършено сред 14 и 16 юли измежду 814 жители - 48,5% от тях утвърждават машинния избор. 29,5 са негови съперници.

Горещото политическо лято прави сложни освен оценките за машинния избор. По-трудни са въпросите за образуването на кабинет и работеща формула за ръководство.

Как би трябвало да работи българския парламент при толкоз опълчване - изборите бяха шоу, огромно шоу. Тези избори омръзнаха. На мен към този момент ми идва допълнително да виждам едни и същи муцуни по малкия екран. Този цирк, който продължава би трябвало да му се даде край, тъй като за бизнеса е значимо да може да прави бизнес. Бизнесът го вълнува какви налози ще заплаща, ще останат ли същите равнища... излезе информация за напредък, експорт, просто би трябвало да се понижи кражбата от поръчките. А това е обвързвано със правосъдната система, споделя Петър Кузмин.

Също като в живота - политиката е един кръговрат, в който на избрани интервали от време основните въпроси излизат на напред във времето и ни карат да се фокусираме върху решаването им.

У нас част от огромните проблеми в опазването на здравето, стопанската система, правосъдната система стоят на политическия терен нерешени от началото на прехода към народна власт.

Дали този път политическата зрялост ще надделее, с цел да даде отговори на гласоподавателите? И с цел да може по-късно да не е най-важният въпрос този по какъв начин ще гласуваме - с машини или бюлетини.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР