Бурният вятър се усеща на кулата "Снежанка" като постоянно олюляване,

...
Бурният вятър се усеща на кулата "Снежанка" като постоянно олюляване,
Коментари Харесай

Бурният вятър клати кулата "Снежанка", много населени места са без ток

Бурният вятър се усеща на кулата "Снежанка " като непрекъснато залитане, изяснява дежурният екип на радио-телевизионната кула. Страничното отклоняване на върха на кулата под напора напразно през днешния ден е в метри, както образно го дефинират хората в подножието на кулата, настояват експертите на "Снежанка ".

Дежурният екип на кулата разказва ситуацията в пространствата като чувство за залитане в движещ се трен, а при по-силните пориви напразно мъчно се резервира равновесие вървешком.

Паднали дървета са затворили за известно време през днешния ден пътя към връх Снежанка. Заради ураганния вятър не работят лифтовете в Пампорово, а ски зоната е затворена. Ски зона "Мечи чал " в Чепеларе работи.

В случай, че ситуацията се възстановява и вятърът стихне, от "Пампорово " АД имат подготвеност да пуснат в придвижване лифтовете следобяд с удължено работно време до 18 часа. Обстановката в курорта е спокойна, осведомят от сдружението.

Заради ураганния вятър община Смолян разгласи бедствено състояние. На телефон 112 са постъпили стотици сигнали за вреди, нанесени от бурния вятър - за отнесени керемиди, за улуци, летящи предмети, паднали флагове, пътни знаци и дървета, сподели заместител регионалният шеф на Смолян Адриян Петров, представен от БНР.

70 % от обитаемоте места в Смолянска община са без електрозахранване. Няма зареждане във Виево, Петково, Славейново, целият оня регион там, няма зареждане също тук в региона на Турен, Фатово, Полковник Серафимово, Мугла. Това е разследване на падналите дървета, които затрудняват и напредването към тези обитаеми места, а в града също имаме нанесени доста провали, има доста паднали дървета, на една от къщите в Райково целият покрив тази заран е бил вдигнат от ураганния вятър.

Ограничeно е придвижването на камиони над 12 тона през Прохода на Републиката поради мощен снеговалеж и навявания. Временно е лимитирано придвижването по пътя Варна - Добрич заради снеговалеж, мощен вятър и евакуиране на аварирали тежкотоварни коли.

90 обитаеми места в област Добрич са без ток и с нарушено водоподаване.

Възникнало е и пътно транспортно произшествие с товарен автомобил в региона на с. Любен Каравелово посока Добрич, което затруднява в допълнение пътната конюнктура. Движението е пренасочено по обходен маршрут през Балчик и КК "Албена ".

На пътя Добрич - Генерал Тошево прекосяването е усложнено, защото поради мощния вятър има доста навявания и паднали клони на дървета.

Ограничено е придвижването в посока Габрово по пътя Казанлък - Габрово през проход "Шипка " заради снеговалеж и снегонавявания.

Поради мощен вятър и снегонавявания на територията на община Казанлък са затворени пътните сектори от Крън до Шипка и от сред селата Шейново и Ясеново. В региона на село Дунавци и на Крън чиновници на полицията отклоняват колите по обходни направления. Затруднено е и придвижването в сектора Крън - Хаджидимитрово - Шейново. Пътят за Бузлуджа е непристъпен.

На места в Търговищка област има частични снегонавявания. Вятърът е мощен, тук-там със мощни пориви.

Пристанище "Варна " беше краткотрайно затворено поради мощен вятър, оповестяват от Ръководството на корабния трафик. Силата напразно е към 14 метра в секунда, като поривите му доближават до 19 метра в секунда.

Временно е лимитирано придвижването по пътя Кичево - Аксаковска гледка заради снеговалеж и мощен вятър.

Бурният вятър прекъсна електропроводи в Ловешка област. Скоростта му е 80 км/ч. Без ток са обитаеми места в общините Ловеч, Луковит и Троян. Заради снегонавявания остава затворен пътят Шипково - Рибарица и Троянският проход.

Във връзка с оповестения жълт код за мощен вятър в цялата страна от пресцентъра на Столичната община и от други градове оповестиха за паднали дървета.

До този миг няма информация за съществени вреди, само че локалните управляващи предизвестяват хората да са деликатни при напредването си, да обезопасят незакрепени предмети от тераси или прозорци, а изпълнителите на строителни обекти да ревизират положението на кранове и скелета.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР