Бурният вятър, който вилня в страната ни в понеделник причини

...
Бурният вятър, който вилня в страната ни в понеделник причини
Коментари Харесай

Какво ни причини бурният вятър и кога ще се затопли

Бурният вятър, който вилня в страната ни в понеделник аргументи доста проблеми на хората и за благополучие се ограничи с нанасянето единствено на материални вреди. Стихията събори и фасадата на огромен търговски център в Благоевград.

Жертви и ранени няма, макар че мястото е доста оживено. Малко след 18 ч. в понеделник фасадата на мола съдбовно се огънала под напора на мощния вятър. Последвал мощен екот и за момент пред входа на комерсиалния център се стоварили тонове ламарина. Последвала

тишина и тягостно очакване, до момента в който се откри има ли затрупани хора .

Свидетел на случилото се споделя пред камерата на NOVA: „ Започна да духа мощен вятър и взехме решение да влезем вътре. Охраната ни изгони, тъй като сме пречили на придвижването. Отново излязохме. Чухме, че таванът шуми, влязохме вътре, тъй като усетихме, че нещо ще стане, отново влязохме и 30 секунди по-късно фасадата падна”. По думите ѝ суматоха не е имало, всички хора снимали с телефоните си. (Вижте разказът на очевидците във видеото горе)

В Монтанско бурният вятър остави хиляди семейства без ток ,

аргументи и много вреди. Имаше доста сигнали за изпочупени дървета и клони, паднали ламарини и предмети. Падна и част от изолацията на финансово-стопанска гимназия в града. Днес ситуацията в града наподобява по-спокойна и вредите се отстраняват.



Директорът на Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ гл. комисар Николай Николов съобщи пред NOVA: „ По отношение на мощния вятър най-тежко беше в Монтана, по-късно в София, където на първо място паднали дървета, клони и предмети провокираха тежка обстановка “.

Добрата вест е, че вятърът през днешния ден ще отслабне .

Времето обаче ще остане хладно. Събуждаме се при температури сред 6 и 12 градуса на запад и няколко градуса повече на изток. Дневните температури ще са сред 15 и 20 градуса в по-голямата част на страната. Валежи са вероятни до ранния следобяд в Източна България – Добруджа и по Черноморието.

Над Черноморието

преди обяд облачността ще е забележителна и тук-там към момента ще превалява дъжд, само че до обяд и там преваляванията ще спрат и облачността ще намалее до слънчево време. Ще духа сдържан север-северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат сред 18 и 20 градуса, температурата на морската вода ще бъде 24 градуса, а вълнението на морето – 2-4 бала.

В планините

ще духа мощен северозападен вятър. Ще бъде най-вече слънчево с повече облаци преди обяд. През деня температурите ще се намаляват и след обяд на 1200 метра ще бъде към 5 градуса, а на 2000 метра – -1 до -2 градуса.



До края на седмицата

дневните температури гладко ще се покачат, само че не повече от 22-23 градуса. Ниските температури заран към този момент допускат на доста места в страната, даже и на по-малка надморска височина да паднат слани.

След бурното прекосяване на мощен циклон през континента, в идващите дни по-голямата част от Европа попада под въздействието на антициклон, с който времето ще се задържи изсъхнало и прелестно есенно. Непосредствено преди почивните дни обаче, над южните елементи на Гърция ще се развие средиземноморски циклон. У нас ще го усетим с краткотрайни превалявания в събота и неделя.

А в прилежаща Румъния падна първия сняг.

След като в понеделник побеля в Исландия, Норвегия и северните региони на Англия, тази заран снегът пристигна и по-близо до нас – Чешките Татри, от планините на Босна и от прилежаща Румъния.

Всичко за времето у нас и по света можете да намерите на Sinoptik.bg.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР