Бурни сцени се разиграха вчера на специално заседание на словашкия

...
Бурни сцени се разиграха вчера на специално заседание на словашкия
Коментари Харесай

Бурни сцени в парламента на Словакия заради военен договор със САЩ

Бурни подиуми се разиграха през вчерашния ден на особено съвещание на словашкия парламент, отдадено на противоречив боен контракт със Съединени американски щати, съобщи ДПА. Министърът на защитата към този момент подписа контракта предходната седмица във Вашингтон, само че двете социалдемократически опозиционни партии и десните екстремисти го отхвърлят. Споразумението разрешава на Съединени американски щати да засилят военното си наличие в страната, прецизира Българска телеграфна агенция.
Снимка: АП
 
В началото на дебатите в Народното събрание крайнодесни депутати блокираха със словашко знаме трибуната на оратора, с цел да попречат на консервативния министър на защитата Ярослав Над да приказва. Когато двама депутати от съуправляващите либерали застанаха с украинско знаме пред политиците, блокирали трибуната, последните ги заляха с вода. В последвалата блъсканица други крайнодесни депутати изтръгнаха украинското знаме от либералите и смъкнаха маската от лицето на един от тях. 
 
Заседанието, което продължи до вечерта, се наложи да бъде прекъсвано неколкократно поради крясъци и други прояви на неодобрение. 
 
Днес депутатите би трябвало да гласоподават контракта. Споразумението разрешава на Съединени американски щати да засилят военното си наличие в страната от Европейски Съюз, която граничи с Украйна, по-специално посредством разширение на две военни летища. 
 
Министърът на защитата Над към този момент подписа предходната седмица във Вашингтон и го посочи като гаранция за сигурността на Словакия. Двете социалдемократически опозиционни партии и десните екстремисти обаче го отхвърлят. Сделката би трябвало да бъде утвърдена от законодателния орган, с цел да влезе в действие.
 
През януари Главната прокуратура също се разгласи срещу контракта, като съобщи, че той е дефиниран едностранно в интерес на Съединени американски щати и противоконституционно лимитира държавния суверенитет на Словакия. 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР