Бурни страсти кипят в Аулата на Софийския университет където днес

...
Бурни страсти кипят в Аулата на Софийския университет където днес
Коментари Харесай

Бурни страсти За и Против Истанбулската конвенция на обсъждането в Софийския университет

Бурни пристрастености кипят в Аулата на Софийския университет където през днешния ден малко след 11.00 ч. стартира проведеното от ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева публично разискване на Истанбулската спогодба. Дебатът предхожда идно разглеждане на документа в Народното събрание, който е импортиран за одобрение.

 Стотици представители на цивилен и неправителствени организации, омбудсманът Мая Манолова, правосъдният министър Цецка Цачева, шефът на водещата по тематиката парламентарна комисия Красимир Велчев, съвсем всички митрополити на Българската православна черква, на дипломатическия корпус и на всички вероизповедания се събраха в аулата при започване на разискването.

 Представителите на Св. Синод се явиха в залата с хоругви със Спасителя и Божията майка. Българската черква изрично удостовери позицията си от публикуваното през вчерашния ден послание срещу Конвенцията. Този път митрополити взеха интензивно и буйно присъединяване в дебата.

" Истанбулската спогодба води до духовна гибел. ", съобщи митрополит Киприан от името на Светия синод от катедрата на аулата на Ректората. " Конвенцията е средство за втълпяване на непозната нам система. Нов превод няма да промени нищо - с gender в оригинала се преследват цели, разнообразни от насилието. Това е тирания над природата, отричате главната библейска истина: " И сътвори Бог човек по свое сходство "! ", съобщи дядо Киприан и още веднъж напомни позицията на синода, че заложеното в обяснителния отчет към конвенцията проучване на " нестереотипните функции на обществения пол подкопават брачния съюз сред мъжа и дамата.

 Част от залата освирка владиката, а той се прекръсти и напусна демонстративно залата дружно с останалите представители на Св. синод. Хоругвите  със Спасителя и Богородица обаче бяха оставени като че ли за безмълвно бдение в залата.  Против конвенцията се оповестиха и от Католическата черква в България.

  " Конвенцията е концептуална и правна основа за идеологическа и културна гражданска война, която се състои в предифинирането на разбиране като пола, също по този начин насочва на прекачване на отговорността за възпитанието на децата на фамилията към обществото. Отваря вратите страната да образова децата без да се преценява с мнението на фамилията и религиозните общности, предизвести представителят на българските католици, съобщи Богдан Пенев от името на Католическата черква.  С нейна помощ се прави опит за нов публичен ред, в който страната иззема ролята на фамилията, добави той и в умозаключение заключи: " Епископската конференция счита този документ за недопустим и приканва българските управници да преразгледат документа и да подхващат реакция по отношение на европейските институции. Позицията на двете църкви бе подкрепена и от Обединените евангелски църкви в България, които също се оповестиха срещу документа. А пасторът на протестантите Румен Борджиев предизвести, че документът съставлява " змийски яйца, поставени в хубав целофан. "

 От десетките изявления, които не престават, излиза наяве, че множеството участници в дебата са срещу утвърждението на документа.  В негова поддръжка, само че с известни ангажименти и оферти за допълнения и уточнения се изрекоха министърът на правораздаването Цецка Цачева и омбудсманът Мая Манолова.

 Психическото принуждение, преследването и насилствените бракове не са криминализирани в настоящото законодателство. Само с промени в Наказателния кодекс няма да стане, заяви  Мая Манолова. Според нея страната е абдикирала от домашното принуждение като напълно го е " аутсорсвала на НПО-та ". В България липсват съответни на практика ограничения в битката с домашното принуждение като гореща линия и спешни центрове - те са общо 18 за цялата страна, в София са единствено два, разяснява още Манолова. За разновидността приемане на Конвенцията с тълкувателна декларация се разгласи и министърът на правораздаването Цецка Цачева. " Ще бъде потребно да има такава декларация, с цел да се успокоят тези, които имат запаси ", разясни тя и показа малко от непознатия опит. В същото време Цачева призна, че има разминаване с българското законодателство

" Това са създали доста страни, които са утвърдили досега конвенцията. От 28 страни членки, които са подписали, 17 са я утвърдили, множеството със забележки. Аз също съм предложила да създадем това, защото има разминаване с българското законодателство “, сподели тя.

Сред участниците в дебата, взели отношение, бе и първият юрист на медсестрите в Либия Владимир Шейтанов, експерт по интернационално право и дълготраен чиновник на Външно. " Под напън интернационалните договаряния не се одобряват. Това е принуждение над свободната воля на българина. Все повече казусът ми наподобява на този с българските евреи през Втората международна война. Имаме интернационален напън и безспорна опозиция на обществото ", съобщи Шейтанов. А Боян Захариев от придвижване " Възраждане " предизвести, че след конвенцията раждаемостта още ще спадне.

 Юристът Райчин Райчев пък сподели документ, признаващ 33 пола. " Обявете за незабележим член 3 вх. В (социалния пол). Цачева е права, че не се анулират мъжа и дамата, само че и не не разрешава въвеждането на нови. ", акцентира той.

 Ето и още реплики от залата

 Александър Янев: " Има разбиране хомосексуалност на развиването - преходна фаза, в случай че младият мъж до 22 година няма хетеро сексуален контакт. Почти 30% от подрастващите минават през тази фаза. Може да се трансформира в трайна под въздействие на емисари и на хирургическата промишленост. Доходоносен бизнес. Искаме ли ние е нашите деца да сме част от тази промишленост ".

 Никола Бонев от фондация " В поддръжка на децата ": " Призоваваме Народно събрание да направи оценка на законодателството и прецизно съблюдаване на нормативните актове. Против сме въвеждането на нови понятия. Като татко на 3 деца ще мога да съм многодетна майка, ще изисквам покачване на заплатата и по-ранно пенсиониране. Ще разцъфне хирургията. Вече съществено - конвенцията е Троянски кон. "

 Диана Димова от обществен център в Стара Загора: " 23 дами изгубиха живота си предходната година, убити или пребити до гибел от мъжете си.

 Лидия Даскалова от Гражданска самодейност на родителите в Пловдив: " Спрете да внушавате, че които сме срещу конвенцията, сме за принуждение на дамите. Вие, (б.р. обществени служби, институции), в случай че си бяхте свършили работата, Виола щеше да е жива ".

 Мадлен Кирчева, Български национален събор: " Цинично е, благи хора, да изместваме фокуса. Протестант съм, само че не споделям мнението на протестантската черква, която се разгласи срещу конвенцията. "

 Силвия Сарафова от " Гражданска самодейност на родителите в Пазарджик ": " В Калифорния след приемането на джендър образование, 27% не удостоверяват биологичния си пол. Аз имам щерка на 2 годинки, която скоро ще бъде обхваната от просветителната система. Как ще ме компенсира страната, в случай че един ден пристигна и ми каже: " Мамо, мисля, че съм момче "?

Паралелно с разискването към Народното събрание текат и два митинга - единият в поддръжка на утвърждението на Конвенцията, а другият - срещу.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР