Буркина Фасо изгони две френски журналистки, работещи за вестниците Le

...
Буркина Фасо изгони две френски журналистки, работещи за вестниците Le
Коментари Харесай

Буркина Фасо изгони две френски журналистки

Буркина Фасо изгони две френски журналистки, работещи за вестниците Le Monde и Liberation , оповестиха двата вестника в неделя, обвинявайки управляващите, че се стремят да задушат свободата на словото с ескалиращи репресии против задграничните медии, предава Ройтерс.

От Liberation обявиха, че кореспондентката им Агнес Фавр и Софи Дус от Le Monde са пристигнали в Париж рано в неделя, откакто са били привикани настрана за разпит от военните управляващи в петък и по-късно известени за експулсирането им.

Двете дами са " публицисти с съвършена честност, които са работили в Буркина Фасо законно, с годни визи и акредитации ... Ние изрично протестираме против тези безусловно неоправдани експулсации ", написа Liberation в публицистично изказване на уеб страницата си.

Засега няма мнения нито от управляващите в Буркина Фасо, нито от френското външно министерство.

Отношенията сред Париж и Уагадугу се утежниха внезапно, откакто военните на Буркина Фасо завзеха властта с прелом предишния септември. Оттогава хунтата и.

" Тези две експулсирания бележат ново огромно затруднение в свободата на информиране за обстановката в Буркина Фасо ", сподели шефът на Le Monde Жером Фенолио в изказване.

Репортажите на Дус " явно в последна сметка наподобяват непоносими за режима на Ибрахим Траоре ", сподели той.

От Liberation обявиха, че скорошно следствие на Фавр за деца и юноши, за които се твърди, че са били убити във казарми, евентуално не се е харесало управляващите.

" Тези ограничавания върху свободата на информацията са неприемливи и са знак за мощ, която отхвърля да разреши дейностите й да бъдат сложени под подозрение ", се споделя в известието.

Буркина Фасо е една от няколкото западноафрикански страни и някогашни френски колонии, които се борят с терористични ислямски групировки, пуснали корени в прилежащо Мали и популяризирали се в района през последното десетилетие. Хиляди бяха убити и над два милиона бяха разселени в региона на Сахел на юг от Сахара макар наличието на непознати войски, в това число от френски.

Разочарованието от неуспеха на управляващите да възстановят сигурността подтиква антифренските настроения и оказа помощ за реализирането на два военни преврата в Буркина Фасо и два в Мали от 2020 година насам.
 Кървавото принуждение в Буркина Фасо се разраства
Кървавото принуждение в Буркина Фасо се разраства

Ислямистите са в атака
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР