Бурж Халифа е най-високият небостъргач в света. Той се извисява

...
Бурж Халифа е най-високият небостъргач в света. Той се извисява
Коментари Харесай

Защо най-високата сграда в света може да бъде заобиколена от гигантски пръстен?

Бурж Халифа е най-високият небостъргач в света. Той се извисява на впечатляващите 829,8 метра или горе долу двойно на височината на емблематичния Емпайър Стейт Билдинг. Сградата може да стане още по-впечатляваща.

Дубайската архитектурна компания ZNera Space предложи концептуален дизайн, включващ солидна пететажна кръгла конструкция, увита към най-високия небостъргач в света.

Концепцията, известна като Downtown Circle или казано по-просто - пръстен, съчетава лукса и футуристичното градско обмисляне в извънредно упорит дизайн архитектите от компанията Нажмус Чоудри и Нийл Ремес, написа CNN.

Предвижда се структурата да бъде построена на 550 метра над равнището на улицата , като ще има обиколка от повече от три километра. Пръстенът ще бъде поддържан от пет големи стълба, които могат да имат друго предопределение. Структурата на стълбовете може да включва новаторски дизайн за пречистване на смог, основан от ZNera Space, който беше награден на Световния архитектурен фестивал 2018 в категорията " Експериментален предстоящ план ".

Искахме да създадем микроклимат в центъра и " покрив " към кръга, с цел да направляваме температурата и да го създадем по-удобен при горещо време ", споделя Чоудри.

Устойчив дизайн за бъдещето

В Дубай температурите постоянно надвишават 40 градуса по Целзий и архитектите желаят техният дизайн да начертае нови правила за резистентност в района. Целият таван ще бъде със слънчеви панели.

" Това, което желаеме да създадем е да внедрим технология, която към този момент сме употребявали в предходен план, а точно слънчеви водородни кафези ", разяснява Чоудри.

Концепцията предлага благоприятни условия за превозване от единия до другия край, в това число електрическа трамвайна система, която може да доближи скорост от 100 километра в час, и инфраструктура за въздушни таксита.

Колкото и вълнуващ и коренен дизайн да предлага по този начин наречения Downtown Circle, той към този момент е на практика и финансово неистински, признават архитектите на компанията Чоудри и Ремес.

" Това е нещо, което може да накара хората да премислят градското развиване, да премислят тапите в града. Обещаваме резистентен град ", декларират те.

Причината да изберат Бурж Халифа е, че е в доста уплътнена градска зона и проблемите, които съпътстват регион с доста огромно градско население, добави Ремес.

Концепцията Downtown Circle ще съчетае жилищно пространство измежду търговски, корпоративни и културни зони, с цел да образува повсеместен " независим град в града ", изясни Ремес.

" Ако живеете там, можете да стигнете до офиса си, можете да стигнете до парка, или можете до дома си за 15 до 20 минути пешком. В Дубай е мъчно да извършите това. "

Акцентът в интериора на дизайна е непрестанен зелен пояс, наименуван Skypark, който свързва всичките пет етажа на структурата. " Skypark е централната част на целия дизайн ", изясни Чоудри. " Това ще бъде зелено пространство със смесено предопределение. "

Със зеления пояс в сърцето на структурата желаеме да върнем селското стопанство и производството на храни в центъра на града. "

Концепцията сигурно притегля вниманието, само че не всичко е позитивно. Има доста критици, които считат че дизайнът може да унищожи структурата центъра на града.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР