Бури в Италия причиниха смъртта на 11 души, наводниха голяма

...
Бури в Италия причиниха смъртта на 11 души, наводниха голяма
Коментари Харесай

Какво се случи през седмицата

Бури в Италия предизвикаха гибелта на 11 души, наводниха огромна част от Венеция и доведоха до провали в градове в северните, южните и централните региони

© Reuters 2.86 милиарда лева, или 2.6% от упования Брутният вътрешен продукт, е остатъкът в бюджета към октомври, по предварителни данни на Министерството на финансите. Две шумни акции организира Специализираната прокуратура за броени дни. В петък във Франция бяха арестувани Николай и Евгения Баневи с европейска заповед за арест по голям брой обвинявания по отношение на приватизацията на " Полимери " – документна машинация, данъчни закононарушения, пране на пари и други В понеделник прокуратурата влезе в Държавната организация за българите в чужбина (ДАБЧ) и задържа 20 души. На шефа на ДАБЧ Петър Харалампиев е повдигнато обвиняване като началник на проведена незаконна група за подкупи. С обвиняване са още трима души, измежду които и основният секретар.

Очаква се до лятото на идната година софийското метро да има пет нови спирки, разгласи столичният кмет Йорданка Фандъкова по време на ревизия в метрополитена.

Зам.-председателките на Върховния касационен съд Павлина Панова и на Върховния административен съд Надежда Джелепова ще бъдат новите конституционни съдии от правосъдната квота. Двете бяха определени в петък от Общото заседание на висшите съдилища, а малко по-късно президентът разгласи и своя фаворит - проф. Атанас Семов, член на правния му съвет. Парламентът от дълго време избра своя представител – досегашния зам.-председател на Върховен касационен съд Красимир Влахов.

Вземете годишен цифров абонамент
и получете в допълнение три месеца бонус Ръководството на Българска академия на науките заплаши с улични митинги и сезиране на Конституционния съд поради заложения проектобюджет на институцията за 2019 година, а повода още веднъж е разривът с Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Според управлението на академията плануваното публично изваждане на Национален институт по метеорология и хидрология от Българска академия на науките от 1 януари 2019 година дружно с архивите и имуществото му е нарушаване на съглашението с държавното управление.

Свят

Саудитецът Джамал Хашоги е бил удушен . Това твърди Турция в първата си публична позиция по отношение на това по какъв начин счита, че е бил погубен журналистът. Изявлението идва след седмици на медийни спекулации за гибелта на Хашоги в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври. Според Турция " според направени авансово проекти жертвата е била удушена неотложно, откакто е влезнала в консулството на Саудитска Арабия. Тяло е било разчленено, а частите му са били изхвърлени още веднъж съгласно предварителните проекти ".

Съединени американски щати могат да разгласят до началото на декември мита върху останалия китайски импорт , който към момента не е затрупан от предходния кръг американски цени. Това ще стане, в случай че плануваните договаряния сред президентите Доналд Тръмп и Си Цзинпин по време на ноемврийската среща на Г-20 не доведат до прогрес, настояват източници на Вloomberg. Според икономисти митата върху толкоз необятен кръг от артикули ще бъдат сериозен удар за китайския напредък.

Един от крановете на плаващ док в Мурманска област падна на палубата на ремонтирания там съветски самолетоносач " Адмирал Кузнецов " и нанесе провали. Докът потъна, а самолетоносачът бе откаран на буксир за ремонт на друго място. При случая пострадаха четирима души, а един е липсващ. Потъването на дока заплашва боеспособността на съветския Северен флот.

Тръмп посети синагогата в Питсбърг, където в събота бяха убити 11 евреи. Протестиращи упрекнаха американския президент, че неговата разделяща реторика води до възхода на неонацисти

Фотограф: Reuters

Икономика

Новият метод за пресмятане на такса боклук се отсрочва с две години за 2022 година Това взеха решение депутатите от бюджетната комисия в Народното събрание при второ четене на измененията в Закона за локалните налози и такси. Предложението за пролонгация беше импортирано сред първо и второ четене по избор на Националното съдружие на общините. Идеята е влизането в действие на новата такса боклук да съвпадне с плануваното за 2021 година броене на популацията от Национален статистически институт.

Приходите на българския аутсорсинг бранш доближават 2.1 милиарда евро през 2017 година , което съставлява към 4.8% от Брутният вътрешен продукт по данни на Българската аутсорсинг асоциация (БАА). Браншът чака оборотът да се удвои до 4 милиарда евро до 2021 година Секторът възнамерява да усилва личния състав през идващите години. Намирането на задоволително квалифицирани фрагменти обаче е измежду главните провокации пред компаниите в промишлеността.

Биопроизводителите гонят заплащания, а не произвеждане, демонстрира одит на Сметната палата. Фокусът на отчета е върху осъществяването на мярка 11 " Биологично земеделие " от Програмата за развиване на селските региони 2014 - 2020, която разрешава стопаните да получават обезщетително заплащане, без да се стремят към добиви. Сметната палата предлага да се плануват спомагателни критерии, които подтикват полагане на нужните грижи и аграрни практики.

Бизнес

Ръководеният от Джини Ромети софтуерен колос IBM купува софтуерната компания Red Hat в най-голямата по рода си договорка - за 34 милиарда лева Red Hat ще резервира известно разграничаване от IBM, само че ще се възползва от финансиране и маркетинг отдела на колоса. Заедно двете компании ще оферират хибридни облачни услуги.

България пада от 50-о до 59-о място по условия за правене на бизнес , демонстрира годишната ранглиста Doing Business на Световната банка. Страната усъвършенства оценката си по някои индикатори, само че изостава от темповете, с които се развиват останалите 189 страни. Като позиция в класацията България регистрира усъвършенстване единствено по един знак - приемане на позволение за градеж.

Размерът на заемите за сливане на отговорностите нараства с 19.2% към юни на годишна база , регистрира БНП " Париба персонални финанси ". Данните са от обичайното проучване на банката, която го организира на база личния си бизнес на българския пазар. Според специалистите нарастването идва от нарасналата финансова просвета, само че фактори също са масираното рекламиране на този вид артикули в годините след рецесията и икономиите от такси, които се реализират при използването им. Сделки и планове

Производителят на стоманени радиатори " Корадо - България " стартира инвестиция за 8 млн. лева
Средствата са свързани с имот от 30 дка в съседство до сегашната постройка на компанията, който компанията купи предходната година. Идеята е там да бъде реконструирана съществуващата складова и индустриална база, а на освободеното място ще бъде построен бояджийски завод с спомагателна инвестиция.

" Палфингер " уголемява производството на хидроцилиндри в Тенево с инвестиция за 27 млн. лева Парите са планувани за създаване на две нови халета и пазаруване на в допълнение съоръжение. Това ще разреши на компанията да усили индустриалния си потенциал от 75 хиляди на 270 хиляди цилиндъра годишно. По проект планът би трябвало да завърши до края на 2020 година

Болница " Хигия " възнамерява да набере 6.5 млн. лева от фондовата борса за уголемение на активността си. Набраните суми от общественото предложение на акции ще се вложат в пазаруване на нова високоспециализирана здравна инсталация и доизграждане на нови отделения и/или клиники. Част от средствата са планувани и за преструктуриране на отговорностите на " Хигия ".

Български производител на електрически автомобили възнамерява да набере 20 млн. лева от фондовата борса. Компанията от Русе Sin Cars създава спортни коли за аматьорските серии GT4 и със средствата възнамерява да създаде специфичен градски електромобил за куриерски услуги и лекотоварен транспорт. Целта е да се стигне до всеобщо серийно произвеждане.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР