Бургазлия иска да правим ток и горива от стари гуми.

...
Бургазлия иска да правим ток и горива от стари гуми.
Коментари Харесай

Бургазлия иска да правим ток и горива от стари гуми

Бургазлия желае да вършим ток и горива от остарели гуми. А. Баръмов е оформил предлагането си в публично писмо до локалния парламент. Общинските съветници в Бургас би трябвало да обсъдят концепцията му за основаването на общинско сдружение за обработка на остарели автомобилни гуми на идното си съвещание.

Баръмов изяснява процеса по този начин: "Чрез непряко нагряване във въртяща се пещ при към 500 градуса по Целзий, към 60% от масата на гумите се трансформира в паро-газова примес, към 30% - в овъглен излишък (полукокс), а останалите към 10% са части тел.

След охлаждането на паро-газовата примес, към 2/3 от нея (равни на 40% от първичната маса на гумите) се трансформира в пиролизно масло - течност, сходна на недопечен петрол. Остатъкът от паро-газовата примес е горим газ, който се изгаря за поддържане на пиролизния развой ".

Бургазлията даже разкрил съветска компания в Екатеринбург, която може да достави пиролизната апаратура. Съоръжението дава опция за обработката на до 12 тона автомобилни гуми за денонощие. Цената му е малко под 300 000 евро.

Баръмов прецизира, че димните газове трябвало да преминат през очистваща апаратура. Дали подхождат на еко нормите у нас - към момента не е ясно. Според бургазлията край Бургас би могло да се построи спомагателна апаратура за безвредно термично разграждане (газификация) на овъгления излишък (полукокса) и на пиролизното масло и превръщането им в чист горим газ за произвеждане на електрическа енергия. Съществуват няколко процеса на огромни международни компании за газификация на въглища, полукокс и петрол, показва в писмото си той.

И дава образец с немския град Бургау. Там сред 1984 и 2015 година работила сходна апаратура. Получената парогазова примес е била изгаряна в парен казан, а парата е задвижвала парна турбина за произвеждане на електрическа енергия.

Всъщност решението за затваряне на апаратура в Бургау е взето през 2014 година. Общинският съвет там, притежателите и операторът на оборудването, счели че разноските за употреба и поддръжка са прекомерно високи за локалните данъкоплатци.

Отворена през 1984 година, централата обработвала към 38 000 тона боклуци годишно. Повечето от тях били общински, както и известно количество търговски боклуци и утайки от отпадъчни води. Топлината от производството се употребила от близка оранжерия.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР