Бургазлии събраха над осем хиляди лева през миналата година за

...
Бургазлии събраха над осем хиляди лева през миналата година за
Коментари Харесай

Бургазлии събраха над осем хиляди лева за реставрация на икони

Бургазлии събраха над осем хиляди лв. през предходната година за реституция на икони. Това оповестиха от Регионалния исторически музей в морския град. Средствата са постъпили от дарения. Та са предопределени за реституция на икони, които са били обект на кражба в края на предишния век.

Светините са иззети от полицията и предадени на музея, само че огромна част от тях са в неприятно положение. Деветнадесет от експонатите се нуждаят от възобновяване.

Две от неотдавна реставрираните икони - на Свети Пантелеймон и на Света Богородица ще бъдат показани в Нощта на музеите през май. Иконите на Свети Димитър, на Св. Св. Петър и Павел и на Свети Архангел Михаил са в развой на реституция.
Бургаският музей съхранява 56 иконописани произведения, които са постъпили там след полицейски акции. Първите двадесет и пет са получени още през 1995 година и са от така наречен

Тревненска художествена школа. Няма данни къде са открити, от кои църкви са отнети, липсват подписи на зографи и датировка. През 1998 година още петнайсет огромни икони са предадени на предпазване в музея.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР