Бургаският апелативен съд потвърди присъда на окръжния съд в града,

...
Бургаският апелативен съд потвърди присъда на окръжния съд в града,
Коментари Харесай

Апелативен съд – Бургас потвърди оправдателната присъда на бившия кмет на Царево

Бургаският апелативен съд удостовери присъда на окръжния съд в града, с която някогашният кмет на община Царево Петко Арнаудов е приет за невиновен по обвиняване, че е направил корист със служебно и по този метод е нанесъл финансови вреди на ръководена от него община.

Делото се преглежда за повторно в Апелативен съд – Бургас откакто през м. юни т.г. Върховен касационен съд анулира въззивното решение, с което беше доказана първоинстанционната оправдателна присъда и върна делото за ново разглеждане от различен състав на съда от стадия на правосъдното съвещание

Производството е формирано по митинг на прокуратурата против присъда на Оценка за съвместимост – Бургас.

С присъдата подсъдимият Петко Арнаудов е приет за почтен в това, че в интервала 02.08.2005г. до 16.09.2005г. в гр. Царево, в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно състояние – кмет на Община Царево, нарушил служебните си отговорности по Закон за устройство на територията и превишил правата си по ЗОС за да набави за „ Петров Комерс 99 ” ЕООД полза, като на 16.09.2005 година сключил контракт за прекачване на право на благосъстоятелност след смяна на регулационни граници на урегулиран аграрен парцел, с което трансферирал собствеността на неподвижен парцел – частна общинска благосъстоятелност за сумата от 31 800 лв..

Според обвиняването от това деяние на кмета са настъпили обилни нездравословни последствия за Община Царево, в размер на 137 800 лв., представляващи разликата сред продажната цена на парцела и междинна пазарна цена, и закононарушението е обвързвано с продажбата на общинска благосъстоятелност.

Арнаудов е оневинен по повдигнатото му обвиняване за осъществено закононарушение. Съдът е отхвърлил предявения от Община Царево против подсъдимия цивилен иск за сумата от 137 800 лв.. При новото разглеждане на делото, според напътствията на Върховен касационен съд въззивният състав е назначил повторна тройна оценителна експертиза, която да даде безапелационен отговор на пазарната стойност на парцела към септември 2015 година и по своя самодейност спомагателна тройна оценителска експертиза, осъществена от същите движимости лица за цялостното изясняване на обстоятелствата към продажбата на имота.

Според заключението на тези движимости лица пазарната стойност на парцела към месец септември 2005г.е била 35 550 лева Експертите категорично са удостоверили при чуването им пред актуалната инстанция, че цената за продажба на процесния парцел е най-висока за проучвания интервал.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР