Бургаският апелативен съд потвърди изцяло четиригодишната ефективна присъда на Кирил

...
Бургаският апелативен съд потвърди изцяло четиригодишната ефективна присъда на Кирил
Коментари Харесай

Потвърдиха присъдата на шофьора от тежкия инцидент край Атия

Бургаският апелативен съд удостовери напълно четиригодишната ефикасна присъда на Кирил Георгиев, който блъсна и умъртви на място 16-годишен възпитаник на пешеходна пътека до с. Атия. Подсъдимият е лишен  и от право да ръководи автомобил за пет години.

Тежкото пътно произшествие е от 20 ноември 2017 година Около 06.45 ч, управлявайки лек автомобил марка " Шевролет Каптива " на основния път Бургас - Созопол, в региона на кръстовището за с. Атия и Военноморска база- Бургас Кирил Г., нарушил разпоредбите за придвижване, по несъобразителност блъснал на пешеходната пътека Костадин Д. до момента в който пресичал, с цел да отиде на автобусната спирка.

Въззивната инстанция е споделила напълно извода на окръжния съд, че настъпилото произшествие е по изключителна виновност на подсъдимия. Заключението на тройната автотехническа експертиза сочи, че лидерът е управлявал автомобила си с превишена за сектора от пътя скорост - 95 км/час при позволена 60 км/час. Вещите лица са установили, че в случай че Кирил Георгиев се е движил с указаната скорост, е имал опция да види навреме пресичащия юноша и да понижи или да спре автомобила, като по този метод е щял да предотврати съдбовния удар.

Лошите метеорологични условия, намаляващи видимостта са претендирали нараснало внимание от страна на лидера, даже по-ниска от допустимата скорост на придвижване. Магистратите показват, че подсъдимият е познавал добре този пътен сектор, защото е пътувал по него всекидневно и е следвало да се съобрази с всички знаци, маркировки и органичния, както и нормалното придвижване на пешеходци в този времеви период.

Двете инстанции одобряват, че действието се отличава с извънредно висока степен на социална заплаха, поради позволените групи нарушавания на пътя и настъпилия вредоносен резултат.

" Тези закононарушения бележат забележителна динамичност напоследък и прекършват живота на младежи, заради което обществото е извънредно сензитивно към този жанр действия и демонстрира интензивност посредством основаване на цивилен организации свързани със отбрана децата на пътя. “ – написа в решението на Апелативен съд – Бургас.

От друга страна съдът е определил като занижена степента на социална заплаха на личността на подсъдимия, поради чистото му правосъдно минало, трудова и фамилна ангажираност, положителни характеристични данни, изразеното от него страдание и разкайване.

Независимо от тези смекчаващи виновността условия обаче държанието на подсъдимия, като лидер на МПС в съответната обстановка, е във висока степен повърхностно и смело, и в същата степен публично укоримо, означават апелативните съдии. Допуснати са извънредно груби нарушавания на разпоредбите за придвижване по пътищата, каквито са ръководство с превишена скорост и непропускане на стъпилите на пешеходна пътека пешеходци.

Решението на Апелативен съд – Бургас предстои на обжалване и митинг пред Върховен касационен съд в 15-дневен период от съобщаването му на страните.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР