Бургаският апелативен съд не уважи протест на прокуратурата и потвърди

...
Бургаският апелативен съд не уважи протест на прокуратурата и потвърди
Коментари Харесай

Съдът отказа екстрадиция на турски гражданин, издирван от Москва

Бургаският апелативен съд не почете митинг на прокуратурата и удостовери отвод за екстрадицията на турски жител, заподозрянза валутни закононарушения от Руската федерация

Мурат Ереней от Истанбул, Турция се търси със заповед от Никулински областен съд на Москва за „ осъществяване на валутни интервенции по превод на парични средства в задгранична валута или валута на Руската федерация по сметки на нерезиденти посредством потребление на фалшифицирани документи от проведена група в изключително огромни размери “.

Според апелативните магистрати обаче при положение, че бъде предаден на Русия съществува действителна заплаха да бъде подложен на принуждение, изтезания или грубо, нечовешко или унизително отношение в нарушаване на чл.3 от Европейската спогодба за правата на индивида /ЕКПЧ/.

Макар съдът в Бургас да отбелязва, че Генералната прокуратура на Руската федерация е предоставила гаранции, че правата на Еренай ще бъдат предпазени, магистратите са изискали спомагателни доказателства от Руската федерация. До привършване на произвеждане обаче отговор от Москва не бил получен.

„ Видно от отчета на БХК, направен за потребностите на делото, „ Състоянието на върховенството на правото в Руската федерация в никакъв случай не е било цветущо. Но то се е влошило мощно през последните 10 години и изключително фрапантно - след военната намеса в Украйна през февруари 2022 година “, показват в претекстовете съдиите. И допълват, че „ в общественото пространство е налице информация от самостоятелни журналистически следствия по отношение на многочислени случаи на изтезания и измъчвания на лишени от независимост в следствени арести. Тази информация съответствува с изложеното в отчета на БХК по отношение на положението на местата за отнемане от независимост в Русия “.

Въззивният състав показва, че Европейския съд за правата на индивида /ЕСПЧ/ неведнъж е имал мотив да установи тежки нарушавания на правата на индивида, в това число случаи на мъчение инечовешко отношение към лишените от независимост в тази страна и липса на дейно следствие.

Въпреки събитието, че Еренай е търсен за престъпно, а не за политически стимулирано закононарушение, съгласно съдът, единствено факът, чеще бъде арестуван като обвинен, дава задоволително учредения за боязън, че той може да бъде изложен на риск отизтезание и унизително отношение. Ето какво се показва в формалното известие на Апелативния съд в Бургас по случая:

" Срезолюция на Комитета на министрите на Съвета на Европа, Руската федерация престава да бъде високодоговаряща страна по Европейската спогодба за правата на индивида от 16 септември 2022 година В допълнение, на 07.06.2022 година Руската Държавна дума е приела дефинитивно на второ и трето четене закон, съгласно който решенията на Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ), издадени след 15 март 2022 година, не подлежат на осъществяване в Русия, както и решенията на Европейски съд по правата на човека към този момент няма да бъдат основа за преразглеждане на решения, взети от съветски съдилища.

По този метод се изключва опцията за външен надзор върху спазването на правата на арестуваните в местата за отнемане от независимост, респективно неспособност за самостоятелен интернационален надзор върху дадените от съветската страна гаранции. През април 2022 година с решение на Общото заседание на Организация на обединените нации Руската федерация бе отстранена и от Съвета по правата на индивида към Организация на обединените нации.

Предвид тези условия апелативният съд намира за обосновано и законосъобразно заключението, че са налице съществени учредения за съмнение, че желаното лице може да бъде подложено в Руската федерация на принуждение, изтезания или грубо, нечовешко или унизително отношение и не са обезпечени правата му според условията на интернационалното право, като в същото време липсва какъвто и да било ефикасен механизъм за надзор по съблюдаване на дадените от съветската страна гаранции, че това няма да се случи ".

С решение на магистратите бе анулирана и мярката за неотклонение домакински арест, която е наложена на Еренай, както и възбраната да напусне рамките на България.

Решението на Апелативният съд в Бургас е дефинитивно.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР